|
Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal KOCABAŞ ''Daha iyi pamuk (better cotton) üretimi uygulaması ile ilgili açıklamada bulundu.
|
31.07.2013
418
|
KOCABAŞ’’ değişen tüketim alışkanlıkları ve tekstil sektörünün ihtiyaçlarını dikkate alarak daha iyi pamuk üretmek zorundayız. Bu konuda dünyada ve ülkemizde çalışmalar yapılıyor. İki yıl önce Türkiye ulusal pamuk konseyi girişimiyle daha iyi pamuk (better cotton) uygulaması ile ilgili sertifika başvurusunda bulunulmuştu. Başvuru onaylandı. Türkiye bundan sonra “daha iyi pamuk ”üretimi yapan ülkeler arasına girecek. Türkiye’nin pamuk üretimi açısından sertifika başvurusuna onay gelmesi , daha kaliteli pamuk üretimi yapabilmek açısından çok önemli.
Bilindiği gibi, Türkiye malesef üretebileceği halde pamuk konusunda net ithalatçı bir ülke. Yine ne yazık ki ülkemiz sıfır gümrükle pamuk ithal etmeyi sürdürüyor. Bu durum pamuk üretmekten başka çaresi olmayan bizleri sıkıntı da bırakıyor. Dünyada üretilen pamuk ile rekabet edebilmemiz için elbette girdi fiyatların düşürülmesi, üretime yeterli desteğin verilmesi gerekliliğine inanıyorum. Bu konuyu da sık sık dile getiriyorum. Ancak mevcut şartları bir taraftan düzeltme konusunda ki taleplerimizi dile getirirken diğer yandan da kaliteli pamuk üretmek konusunda çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle yurtdışında üretilen pamukla rekabet edebilmemiz; kaliteyi geliştirebildiğimiz ölçüde gerçekleşecektir. Biraz önce sözünü ettiğim daha iyi pamuk (Better cotton) üretimi, rekabet için önümüze bir fırsat veriyor.
Dünyadaki Nike, Adidas ve benzeri büyük tekstil devleri bu pamuktan istiyor. Türk tekstilcisi de ihtiyacı olan pamuğu Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden alıyor. Birçok tekstil firması ürünlerinde değişen oranlarda’’daha iyi pamuk sertifikalı ürün kullanıyorlar. Biz pamuk üreticileri olarak bu pamuğu üretebiliriz. Bu pamuğu üretebilmek için; daha az kimyasal, daha az su kullanılması ve üretimin tohumdan hasada kadar izlenmesi ve denetlenmesi gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu sistem ile üretilen pamuğun üretim miktarının az olması fiyatını, daha değerli hale getiriyor’’dedi.