|
Türkiye'nin önemli tarım üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da mısır ekimi giderek yaygınlaşıyor ZMO Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, "Bu yıl Türkiye'deki mısırın yüzde 20'si Şanlıurfa'da üretildi"
|
21.12.2013
507
|
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklamada, mısırın ekim alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra üçüncü, üretim miktarı bakımından ise dünyada ilk sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 550 bin hektar ekim alanına sahip olan mısırdan yıllık 2 milyon 300 bin ton rekolte elde edildiğini ifade eden Öztürkmen, Şanlıurfa'nın bu üretimde önemli payı olduğunu anımsattı.
Son yıllarda pamuk fiyatlarındaki değişkenliğin çiftçileri mısıra yönlendirdiğini dile getiren Öztürkmen, şunları kaydetti:
"Aslında pamukta yaşanan sorunlar üreticileri bıktırmıştır. Eğer pamuktaki gibi mısıra verilen desteklemede de artırılırsa bu ürünün cazip hale dönüşeceğini tahmin ediyoruz. Son yıllarda özellikle de 2013' ilimizde mısır üretimi oldukça arttı. Verim ve fiyatlar iyi olunca mısır üreticisinin yüzü güldü. Geçmiş yıllarda ülkedeki mısır üretiminin yüzde 15'i ilimizde üretilirken, bu yıl bu rakam yüzde 20'ye çıktı. Mısır hem yetiştirme hemde hasat bakımından rahat bir ürün bu yüzden çiftçiler bu ürünü tercih etmeye devam edecektir."
Toprak için ekim nöbetinin önemli olduğunu vurgulayan Öztürkmen, bu sistemde buğday ve arpadan sonra mısırın ekilmesinin çok daha mantıklı olduğunu söyledi.
Mısır'ın pamuğa göre daha erken yetişip hasat edildiğini anımsatan Öztürkmen, "Böylece toprak daha iyi kullanılmış olacaktır. Mısır tarla bitkileri ve tahıllar içinde suyu en ekonomik kullanan üründür" ifadelerini kullandı.
Öztürmen, mısırın ana ürün olarak tercih edilmesi durumunda mayısta, ikinci ürün olarak ekildiğinde ise temmuzun başında toprakla buluşması gerektiğini sözlerine ekledi.