|
Mustafa Kemal Atatürk bugün Yalova Merkez Araştırma Enstitüsü olarak hizmet veren Yalova millet Bahçesini 1929 yılındaki ziyaretinde, bahçedeki bakımsızlıktan perişan olmuş zeytin ağaçlarını görüp durumu müdüre sorar fakat Müdür: 'DİLİNDEN ANLAYAN YOK PAŞAM' der.
|
6.05.2013
570
|
İşte bu cevap zeytinciliğin dönüm noktası olmuştur, bunun üzerine Atatürk’ün talimatıyla bahçe örnek bir zeytinlik haline getirilmiş, budama, gübreleme, sulama gibi tüm teknik işlemler yapılmış, İtalya’dan 6000 adet zeytin fidanı getirtilerek ilk koleksiyon bahçesi kurulmuştur. Yine italya’dan Petrini adında teknik bir personel getirtilerek ekip kurulur ve kurulan ekip zeytinci köylerde eğitim vermeye başlar. Bunun gibi bir çok faydalı çalışmalar yapılır ve bir çok teknik ziraatçi eğitim alma amaçlı yurt dışına gönderilir. Tüm eğitimlerden sonra çeşitli kanunlar çıkartılır ve hatta zeytinliklerinde bakım işlerini aksatanlar hakkında gerekli cezai yaptırımlar bile o zamanlar uygulanır. Tüm bunlar bizlere zeytincilik konusunun o dönemlerde ne kadar çok önem arz ettiğini göstermektedir.
Yine 1960’lı yıllarda Kalkınma planlı dönemde ‘zeytincilik Seferberliği’ başlamış, köylüye bedelsiz yabani fidanlar dağıtılmıştır.
1970, 80 li ve 90’lı yıllar ise yatırımsız yıllar olarak devam etmiştir.
2000’li yıllardan itibaren teşviklerle birlikte 2. Zeytin Seferberliği başlamış olup 2015 yılında 250 milyon adet zeytin ağacımızın olacağı öngörülmüştür. Ayrıca eski sistemler geride bırakılarak tarımın modern yöntemleri zeytincilikte de kullanılmaya başlanmış, hasatla ilgili de önemli gelişmeler olmuş ve mekanik ekipmanlar kullanılmaya başlanmıştır. Tüm bu gelişimler verimi etkilemiş ve periyodisite dediğimiz var yılı, yok yılı olayını ortadan kaldırmaya başlamıştır.
ZEYTİNYAĞI İHRACATIMIZDAKİ REKOR ARTIŞ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli’nin açıklamasına göre gerileyen zeytinyağı ihracatının Kasım 2012'den bu yana artış yönünde bir hız kazandığını, bunu İspanya'daki rekoltede yaşanan düşüşten dolayı kaynaklandığını belirtti. İspanya'nın yıllık 1 milyon 400 bin ton olan rekoltesinin, kuraklık sebebiyle 600 bin tona gerilediğini belirten Güreli, "İspanya'da rekolte düşünce Avrupa'da fiyatlar yükseldi. Bu da bizim ihracatımıza olumlu etki sağladı. Kasım ayından bu yana süren ihracat artışı devam edecek gibi görünüyor" dedi.
Zeytinyağı'nın 100 bin tondan 10 bin tona kadar düşen ihracat oranı, son 3 aydır bir önceki yıla oranla yüzde 202,9’luk bir artış göstermiştir.
Tüm bunlar olurken dün de yapılan bir çok girişim gibi bugün de neden ikinci ve hatta birinci biz olmayalım ki. Aslında bu başarıyı elde etmede hedefe giden yol; öncelikle istekli olmak, çiftçimizi bilinçlenmek, bununla birlikte kaliteyi daha da fazla arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak ve bu konuda çiftçilerin desteklenmesiyle ve İspanya’daki verim düşüklüğü sebebiyle Zeytin ve Zeytinyağımızın zirve tırmanışı pek de zor olmayacaktır.