|
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında rakamları açıklayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Dr. Mustafa Tan katıldığı basın toplantısında Bu durumun geçen yıla göre yüzde 35 civarında Var-Yok yılları arası dalgalanmaya sebep olduğunu ancak gerçekleşecek rekoltenin hem iç hem de dış tüketime yeteceğini dile getirdi.Yapılan rekolte açıklamalarının ardından çok sert eleştiriler yaptı.
|
2.10.2013
731
|
Rekolte rakamlarının açıklanmasının ardından sektör gündemini meşgul eden konulara da değinen Konsey Başkanı Tan, özellikle Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında İthalat (DİR) ve Suriye sınırında kaçakçılık konularında çok sert açıklamalarda bulundu.
İthalat ve Suriye'den gelen kaçak yağlarla ilgili eleştiriler yapan Tan'ın demeçlerinde yer alan bazı başlıklar ise şöyle;
İspanya daki kuraklık kapımızı çaldırdı.
İthalat yapılmaz değildir. Yapılır. Ancak ürettiklerinden daha çok ihracatınız varsa yapılır. İtalya, İspanya yapıyor. Ama onların üretimleri iç tüketimlerine bile yetmiyor. Bizde iç tüketim ve ihracat, özellikle ambalajlı ihracat için yeterli ürün var. Biz pazar kaybettik diyorlar. Dökme yağın pazarı olmaz. Bakın seneye bu kadar ihracat yapamayacaklar. Bu yıl İspanya’da kuraklık oldu. Yağ rekoltesi az olduğu için bizim kapımızı çaldılar. ”
Kaçak yağ geliyor
Güney sınırlarında bir karmaşa sözkonusu. Suriye sınırından söz ediyorum. Gümrük Bakanlığı ile temas kurduk. Burada insanlarla birlikte hergün kaçak yağ getirildiğini öğreniyoruz. Geçtiğimiz seneki rekotenin içinde de bu yağlardan var. Gerek ihraç edildi, gerek içeride tüketildi. Bilemiyoruz. Bu durum selden kütük kapmak gibi birşey. Burada Türkiye ekonomisine katkı yapan bir durum sözkonusu değildir. Bu durum kişilere katkı yapar.
‘dahilde işleme rejimi’ diyorlar. Yapın yapacağınızı…Suriye’den kaçak yağ geliyor. 'DİR' daha iyi geldi. İhracatçıların istediği oldu mu oldu.
DİR olursa fiyatlar artar diyorlardı. Rekor ihracat oldu. Suriye’den kaçak yağlar içeri girdi. Peki neden fiyatlar artmadı. “Burada fiyatlar yüksek… Daha ucuz ülkeler var. Oradan getiririz demek terbiye sopasıdır.Ben ihracatçılara karşı değilim. Basiretli ihracatçı başımızın tacı.”
Tarımsal Pazarlama