|
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiğini bildirerek, "Düşük faizli kredilerin açılması için tebliğ bir an önce yayımlanmalı" dedi.
|
19.02.2013
599
|
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 16 Şubat Cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla bu yıl da çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, 2013 yılında bitkisel, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredisi kullanabileceğini bildirdi. Karar kapsamında kullanılacak kredilerde, uygulanacak sübvansiyon oranlarının yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değiştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ziraat Bankası'nın sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı yüzde 10 olan cari faiz oranı dikkate alındığında, üreticilerimiz 2013 yılında konusuna göre değişmekle birlikte yüzde 0 (sıfır) ile yüzde 7,5 arasında faiz oranıyla kredi kullanabilecektir. İndirim oranları, damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hay Van yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde 0 (sıfır) olacak."
Çok yıllık yem bitkisi üretimi ile su ürünleri yetiştiriciliğine yatırım döneminde, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine işletme ve yatırım döneminde yüzde 0 (sıfır) faizle kredi kullandırılmasının bu yıl karara eklendiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bilindiği üzere, hayvancılığın en önemli sorunları arasında yem maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir. Bu amaçla yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeterli miktarda temini için üretimin artırılması zorunluluk haline gelmiştir. Birlik olarak fazlasıyla önemsediğimiz bu konuda, çiftçilere yatırım aşamasında sıfır faizli, işletme döneminde yüzde 2,5 faizli kredi kullandırılması, yem üretiminin artırılması hususunda yapılması gereken bir adımdı. Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine yatırım ve işletme dönemi için yüzde 0 faizle kredi kullandırılması bu yıl ilk kez eklenmiştir.
Son yıllarda üretim ve ihracat rakamlarının hızla arttığı kanatlı sektöründe yeni yatırımların gerçekleşmesine katkı sağlayacak bu karar, sektör açısından olumlu olmuştur. Geçen yıl su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde ise yüzde 25 faiz indirimi uygulanırken, bu yıl yetiştiricilik ve avcılık birbirinden ayrılmış, su ürünleri yetiştiriciliğinde yatırım kredisinde yüzde 100 faiz indirimi getirilmiştir."
TarimsalPazarlama.com