|
Edirne'nin İpsala ilçesinde bir çiftçi serasında volkanik kayaç olarak bilinen perlit madenini kullanarak marul yetiştirdi.
|
22.02.2013
1688
|
İpsala Kaymakamlığı'nı vekaleten yürüten Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi'ndeki bazı alanlarda 2010 yılından bu yana perlit madeni kullanılarak ürün yetiştirildiğini söyledi.
Perlit madeniyle üretimin özellikle Kumdere köyünde yaygın olduğunu belirten Dınkırcı, "Çiftçi Tuncay Ören, 8 bin 500 metrekarelik alana kurduğu serasında üretim yapıyor. Bölge açısından seracılık ve meyvecilik çok önemli. Seracılıkta bir dönümden 10-15 bin lira gelir elde edilebiliyor. Ören, perlit madenini kullanarak marul üretimi gerçekleştirdi. Bu yöntem yaygınlaştırılabilir" dedi.
Cam ve naylon seralarda uygulanan yöntemin çiftçiler için yeni bir sistem olduğunu ifade eden Dınkırcı, perlit yöntemini çiftçilerin bilinçlendikçe, öğrendikçe kullanacağını kaydetti.
Bekir Dınkırcı, İstanbul ve sınır kapılarının bölgeye yakın olması dolayısıyla perlit üretimiyle elde edilen ürünler için pazar sıkıntısı da yaşanmayacağını anlattı.
-"Üretimde herhangi bir kimyasal karışım yok"-
Perlit madenini kullanarak marul yetiştiren çiftçi Tuncay Ören de marulun yanı sıra daha önce domates ve salatalık da ürettiğini söyledi.
TarimsalPazarlama.com