|
"Eden Projesi" Birleşik Krallık'ta bulunan büyük çaplı bir çevre kompleksidir.Tim Smit tarafından planlanmış olan projenin kompleksleri, 1996 yılında Nicholas Grimshaw tarafından tasarlanmış ve 17 Mart 2001 tarihinde halka açılmıştır.
|
21.06.2014
729
|
Çelik konstrüksiyonla oluşturulan, adeta dev bir böceği andıran biome'ların kabuğu, camın kullanımı yasaklandığı için EFTE (Etilen-tetrafluoroetilen) yarı transparan bir örtü ile kaplıdır. Eden Project'te 3 bin 385 türe ait 97 bin 400 bitki bulunuyor.
Dünyadaki en büyük sera alanı olan Eden projesi yeryüzünün her tarafından toplanmış 3.865 bitki türünün sergilendiği yapay biyomlardan oluşuyor. Yaşam hakkında yeni bir düşünce biçimini sunmak için tasarlanan bu yapı; ekoloji, bilim, sanat ve mimariyi çok başarılı bir şekilde birleştiriyor. Proje hem enformel hem de eğlenceli bir deneyim sunuyor. Aynı zamanda da sürdürülebilir geleceğin koşulu olarak insanların bitki örtüsü ve ağaçların varlığına bağımlı olduklarını hatırlatıyor.
Proje fikri, Tim Smith’le bahçecilik uzmanları Phillip McMillan ve Peter Thoday tarafından geliştirildi. Hedefleri, dünya florasını, bahçe bilimini, tarımı ve ormancılığı sergileyerek yaşayan bir tiyatro oluşturmaktı. Bunun için seçtikleri yer ise İngiltere’nin Güneybatı ucundaki Cronwall’da St. Austell yakınlarındaki bir kaolin ocağıydı. Projeyi gerçekleştirirken bu bölgenin ekolojik yapısının yanı sıra ekonomik ve sosyal yapısını da geliştirmeyi hedeflemişler.
Projenin uygulama sürecinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri önceden kaolin ocağı olarak kullanılmış, yerin 15 metre altında ve toprak (humus) yüzeyi bile olmayan bir çukurda planlanması olmuş.
2,5 yıl süren uygulama sürecinden sonra 17 Mart 2001’de halka açılan Eden projesinin ilk sene ziyaretçi hedefi 750.000 iken proje birinci yaşını kutlarken ziyaretçi sayısı 1,91 milyon kişiye ulaşmış. Projenin daimi eleman kradosu 500 kişi. Bunun %95’i projenin gerçekleştirildiği Cronwall bölgesinden seçilmiş ve bu kişilerin %75’i önceden işsizmiş.
Seranın içine yağmur yağıyor, hem de doğal yollarla!
Doğal pasif sisteme destek olarak, biyomların iç hava kalitesine ince ayar yapan aktif ısıtma sistemi yerleştirilmiş. Bununla birlikte yenilikçi sıvı dinamiği ölçümleme çalışmaları sayesinde doğal kaynak sarfiyatını azaltmak için havalandırma ve su stratejileri düşünülmüş. Örneğin yağmur suyu iç mekan nemlendirmesi için dönüştürülüyor. Hatta yer altı su sızıntıları bile değerlendirilerek sulamada kullanılıyor.