Hem arkeolog hem turizmci olan genç girişimci Birce Siyahi, Frig üzümleri ile Eskişehir’i şaraplık üzüm merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Ankara’da olan üretim faaliyetlerini Eskişehir Odunpazarı’na taşımayı planladıklarını anlatan Siyahi, “Butik bir üretim tesisi ve şarap evi açacağız.
Ziyaretçilerin gelip üretimi izleyebileceği, mahzeninde dolaşabileceği, Eskişehir’e özgü lezzetlerin yer alacağı bir mekan planlıyoruz. Bunun için önceden aldığım KOSGEB girişimcilik kredimi kullanacağım” açıklamasını yapıyor.
Frig Karası şarabının yalnızca Eskişehir ve Ankara’da yetişen üzümlerden elde edilebileceğini dile getiriyor.
Siyahi, “Başka coğrafi alanlara taşınan üzüm fidesi Frig Karası üzümü olma niteliğini kaybediyor. Frig Karası şarabı koyu kırmızı renkli. Üzümü sulu olduğu için içimi kolay ve aromalı. Eskişehir’e özgü kiraz, kayısı, muz çilek gibi meyvelerin ortak tadı hissedilebiliyor” diyor.
Üretim kapasitesinin fazla olmasına karşın Frig üzümünün çok az bulunduğu için sınırlı sayıda üretim yaptıklarını vurgulayan Siyahi,
“İlk seri 600 adetti, ikinci seri 700 adet, üçüncü seriyi henüz çıkarmadık. Ancak bu seride rakamı 1000’e çıkarmayı planlıyoruz” diyor.
Kalite kaybı yaşamamak için seri üretime geçmediklerinin altını çiziyor.
"Türkiye, dünyada yerli üzümleriyle tanınabilir"
“Gelen talepler üzerine ABD, İngiltere, Brezilya, Güney Amerika ve Almanya’ya ürün gönderiyorum” diyen şirket sahibi Birce Siyahi, “İhracat faaliyetlerine ağırlık vereceğiz.
Türkiye üzüm üretiminde dünyada dördüncü sırada.
Biraz gayretle birinci sıraya yükselebiliriz. Üzümün anavatanı Türkiye fakat üzümlerin yalnızca yüzde 2’si şarap oluyor. Bu oran Fransa ve İtalya’da yüzde 98 seviyesinde. Fark çok büyük. Bu Türkiye’yi kalkındıracak bir gelir. Biz de dünyada yerli üzümlerimizle tanınabiliriz” değerlendirmesini yapıyor.