|
Bayraktar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından da patatesin "gizli hazine" olarak tanımlandığını belirtti.
|
19.03.2015
517
|
Bayraktar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından da patatesin "gizli hazine" olarak tanımlandığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"İhracatta analiz ücretleri düşürülmeli"
Patatesin, tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahip olduğuna dikkati çeken Bayraktar, dünyada yaklaşık 368 milyon tonluk üretimle buğday, mısır ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan dördüncü bitki olduğunu kaydetti.
"Patates tohumluğu konusunda tescilli yerli çeşitler artırılmalı, ithalatın önüne geçilmelidir.
Patates üretiminde maliyeti etkileyen en önemli unsur elektriktir. Patates çok sulanan bir ürün olması nedeniyle birim fiyatın düşürülmesi bakımından tarımda kullanılan elektrikte uygulanmakta olan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmelidir.
Üreticilerimizin özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine olan elektrik borçları da yapılandırılmalıdır.
Taze patates için ihracat iadesi verilmeli. Patates üretiminin ihracata yöneltilmesinde gerekli tedbirler alınmalı. Patates ihracatında istenen laboratuvar analizleri üreticilerimizi zorlamaktadır. Önemli üretim bölgelerimiz, Nevşehir ve Niğde'de laboratuvar kurulmalı, analiz ücretleri düşürülmeli.
Patateste üretim ve işleme çeşitliliği sağlanmalı, bu sayede meydana gelebilecek arz dalgalanmalarının önüne geçilmeli.
Üreticilerimizin patatesten hak ettiği geliri elde edebilmesi bakımından, tasnif ve paketleme tesisleri kurulmalı, ihraç edilecek ürünler başta olmak üzere pazara arz edilecek ürünlerde standardizasyon sağlanarak, yemeklik, tohumluk ve sanayi tipi olmak üzere bir sınıflandırma yapılmalı."