|
Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Ergezen, FED'in FOMC kararları açıklandıktan sonra gelen ilk tepkilerin hububat fiyatlarına alım olarak yansıdığını söyledi.
|
12.07.2013
589
|
Fed'in, parasal genişleme ile ilgili gelişmelere ışık tutacak olan FOMC tutanaklarını değerlendiren Ergezen, FOMC tutanakları sonrası konuşma yapan Bernanke'nin, ekonomiyi canlandırmak için uygulanan politikaların bir süre daha devam edeceğine işaret ettiğini belirtti.
Haziran ayında açıklanan FOMC tutanakları sonrasında, parasal genişlemenin eylül ayında azalmaya başlayabileceği beklentisi oluştuğunu hatırlatan Ergezen, "FOMC tutanakları açıklandıktan sonra gelen ilk tepkiler, hububat fiyatlarına alım olarak yansıdı. Aralık vadeli pamuk fiyatı, gelen alımlar sonrası günü en yüksek seviyesinden tamamladı. Şeker ve kahve fiyatları ise, FOMC kararından bağımsız olarak, üretim ve talebe bağlı hareket ediyor" dedi.
- "2013 senesinde küresel buğday tüketimi 695,86 milyon ton olacak"
Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC), 2013/14 dönemine ait dünya buğday üretimi tahminlerini 1 milyon ton arttırarak 683 milyon tona çıkardığını söyleyen Ergezen, ABD Tarım Bakanlığı'nın aylık olarak hazırladığı ilerleme ve tahmin Raporu'nun (WASDE), 2013 senesinde küresel buğday tüketiminin 695,86 milyon ton olacağını öngördüğünü sözlerine ekledi.
IGC'nin, 2013/14 dönemine ait mısır üretim tahminlerini 946 milyon tona yükseltirken, tüketim tahminini 916 milyon ton olarak açıkladığına dikkat çeken Ergezen, şunları söyledi:
"Kısaca hem buğday hem de mısır üretiminde yüksek artış bekleniyor. Fakat FOMC kararları sonrasında, ekonomik büyümenin daha da güçlendiği görülene kadar parasal genişlemenin korunacağı ortaya çıktı. Bu çerçevede ekonomik büyümenin devam etmesi, başlıca emtialarda tüketim tahminlerinin artmasına yol açacaktır. Özellikle buğday, gıda üretiminde kullanılırken, mısır ise etanol üretiminde ve yem sektöründe ağırlıklı olarak talep görüyor. Pamuk ise tekstil sektörünün ana hammaddesi ve ekonomik gelişmelere duyarlı bir emtia olarak bilinmektedir. "
Dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ABD'de, toplam ekili alan miktarının 39,4 milyon hektar ile son 77 yılın en yüksek rakamına çıktığına vurgu yapan Ergezen, FOMC tutanaklarında vurgu yapılan ekonomik büyüme ve parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceği beklentisi ile mısır talebinde artış beklenmekte olduğunu belirterek; özellikle mısırın etanol üretiminde ve yem sektöründe kullanılabilmesinin, bu olasılığı arttıran bir unsur olarak görüldüğünü söyledi.
- "Parasal genişleme yakın zaman içerisinde sonlandırılamayacak"
Fed'in açıklamalarının, piyasalar tarafından parasal genişlemenin yakın zaman içerisinde sonlandırılamayacağı şeklinde yorumlandığını ifade eden Ergezen, "Bu çerçevede pamuk stoklarında azalış görülen Çin'in, pamuk alımlarına yeniden devam etmesi bekleniyor. Halen küresel pamuk stoklarının yüzde 60'dan fazlası Çin'de bulunmaktadır. Bu kapsamda pamuk fiyatlarında yaşanan yükseliş eğiliminin, FOMC tutanakları sonrası bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Zaten pamuk fiyatları, genel yapı itibariyle ekonomik verilere duyarlı bir emtia olarak bilinmektedir" şeklinde konuştu.
TarimsalPazarlama.com