|
Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, organik gübreler içinde pamuk tarımına en uygun ve en pratik olarak uygulanabilen yeşil gübre bitkisinin fiğ olduğunu belirterek, "Fiğ ile yeşil gübreleme yapmak hem maliyetini azaltıyor hem de verimi artırıyor" dedi.
|
7.11.2012
982
|
Pamuk tarımının sürdürülebilirliğinin sağlanması için üretim maliyetlerini düşürerek, pamuk karlılığının artırılması gerektiğinin altını çizen Sadettin Öztürk, "Üretim maliyetinin düşürülmesi için, gereğinden fazla kullanılan bazı üretim girdilerinin optimum kullanımının sağlanması çok önemlidir.
Pamuk tarımının en önemli girdilerinden biri kimyasal gübreler olup gereğinden fazla kullanılmaktadır. Bunun yanında pestisit, bitki gelişme düzenleyicileri ve diğer kimyasallar da yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunların yoğun ve bilinçsizce kullanımı pamuk maliyetini artırdığı gibi doğal dengenin bozulmasına, toprakların fiziksel ve kimyasal yapısının bozulmasına ve çevre kirlenmesine neden olmaktadır. Kimyasal yapısı bozulan toprakların ıslahı zor, maliyeti çok yüksek ve bazı hallerde ise mümkün olmamaktadır. Gübrenin pahalı bir girdi olması ve toprakların fiziksel ve kimyasal yapısında olumsuzluklar meydana getirmesi gübrelerin çok dikkatli kullanılmasını ve organik gübreler ile desteklenmesini gerektirmektedir" dedi.
"Organik gübreler içinde pamuk tarımına en uygun ve en pratik olarak uygulanabilen yeşil gübre bitkisi fiğdir" diyen Öztürk, "Fiğ bitkisi bünyesinde yüzde 20-24 oranda protein ile azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi bitki besin elementleri bulunmaktadır. Organik yeşil gübreleme amacıyla fiğ ekimi pamuk hasadının ardından ilk yağışlarla toprak tavlandığında 3-4 santimetre derinlikte ve 12 Kg/da fiğ + 4 Kg/da arpa karışımı ekim normunda yapılmalıdır. Kış döneminde gelişmesini tamamlayarak İlkbaharda pamuk ekimi için toprak hazırlığı başlangıcında parçalanıp toprağa karıştırmak suretiyle organik yeşil gübreleme yapılmalıdır.