|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle pilot bölge seçilen Düzce'de hayata geçirilen lisanslı depoculukla stoklanan fındığın değerinde satılması hedefleniyor.
|
14.01.2013
1083
|
Türkiye'de fındıkta verim ve kalitenin artırılması, ihracat pazarının genişletilmesi ve ürünün kaliteli muhafaza edilmesi amacıyla Ordu-Ünye'nin ardından pilot bölge seçilen Düzce'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 2010 yılında kurulan "Lisanslı Depoculuk AŞ" faaliyetlerine başladı.
Üreticiler tarafından 10 bin tonluk depolara getirilen ve kantarda tartılan fındıklar, numune alımının ardından yetkili sınıflandırıcılar gözetiminde analiz ediliyor.
Fındıklar, 5 ana sınıfa ayrılarak 24 ay boyunca aylık Kdv dahil 15 lira karşılığında depolarda saklanıyor. Fındığını teslim etmesi karşılığında senet alan üretici, senedini teminat göstererek istediği bankadan ucuz faizli kredi kullanabiliyor. Ayrıca, üreticiye stopaj, sanayici ve tüccara Kdv ve vergi muafiyeti getiren sistem sayesinde ürünlerin gerçek değerinde satılması amaçlanıyor.
Düzce Lisanslı Depoculuk AŞ Şube Müdürü Mehmet Tekin 2005 yılında yürürlüğe giren 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nun ardından 26 Şubat 2010'da şirketin TMO ve TOBB'un ortak iştirakiyle kurulduğunu söyledi.
Lisanslı depoculuğun "tarım ürünlerinde bilinen bazı sıkıntıların önüne geçilmesini sağlayan, kalite kaybından tutun da ürünün stopajına kadar sigortalanma risklerine, nem ve rutubete karşı tamamen üreticiyi, tüketiciyi, tüccarı ve sanayiciyi koruyan bir sistem" olduğunu dile getiren Tekin, "Ünye'de 25 bin tonluk depolarımız, Düzce'de de 10 bin topluk depolarımız var. Şu anda pilot bölge olarak Doğu ve Batı Karadeniz bölgesinde kurulmuş durumda" diye konuştu.