|
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü işbirliği ile meyve bahçelerinde fındık zurufunun organik gübre kullanılmasına başlandı.
|
24.05.2013
639
|
Samsun’un Terme ilçesi Tutluk Mahallesi'nde projeyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Terme Ziraat Odası Başkanlığı’nın mekanizasyon desteği sağladığı proje tanıtım toplantısında Fındık Zurufu Kompostunun Bazı Meyve Türlerinde Toprak Düzenleyici ve Besin Maddesi Olarak Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi hakkında bilgi veren proje lideri KTAE Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Gülen Özyazıcı, fındık zurufunun Samsun için büyük önem taşıdığını hatırlatarak "Fındık zurufu Samsun’da gelişi güzel kullanılıyor. Çoğunlukla da yakılarak zayi ediliyor. Enstitü olarak daha önceden sonuçlandırılan proje verilerine göre fındık zurufu kompostunun, çiftlik gübresinin bileşiminden dahi zengin olduğu ve organik gübre kaynağı olarak kullanılabileceğini ifade edilmişti. Fındık zurufu kompostunu değişik organik kökenli maddelerle zenginleştirdikleri için, ticari olarak satılan organik gübrelere eşdeğer besin içeriğine sahip. Ayrıca kompost uygulamasının toprakların fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağlıyor. Bu itibarla da organik tarım yapılan alanlar başta olmak üzere, tarımsal üretim alanlarında zurufu kompostu uygulamasının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Kadir Güven ise her yıl açığa çıkan fındık zurufunun çok az bir kısmının hayvan altlığı olarak kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Projeye göre fındık zurufu kompostunun gerek besin maddesi içeriği ve gerekse toprakların yapısal durumunu iyileştirmesi yönüyle önemli bir organik madde kaynağı. Bu nedenle de tarımsal bir yenilik olarak çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması için 2013-2014 yıllarını kapsayan 2 yıl süreli bu proje kapsamında çalışmalara başlandı. İlkbahar döneminde 9 köydeki 10 adet fındık, elma ve kivi bahçelerinde kompost uygulamasının yapıldı. Toprak örnekleri analiz edilerek hasat sonrasında aynı alanlardan alınacak toprak örneklerinin analiz sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Hasat verim ve kalite değerleri de mukayese edilerek fark ölçülebilir ve gözlemlenebilir şekilde tespit edilecek."