|
Türkiye'de yaşanan don felaketi fındık rekoltesini ciddi oranda düşürdü. İhracatçıların Avrupalı alıcılarla yaptıkları kontratları karşılayamama tehlikesi ortaya çıktı.
|
17.04.2014
580
|
Dünyada tekel konumunda bulunan Türkiye fındık üreticileri ve ihracatçıları yaşanan son don afetiyle sıkıntılı bir döneme girdi. Ülkenin daha önceden yaşamış olduğu ekonomik krizlerden daha kötü bir dönem yaşandığı belirtiliyor. Avrupa’daki alıcılarla yapılan kontratların şartlarını yerine getirememe endişesi yaşanıyor. Sektörün nefes alabilmesi için ithalat yapılması düşüncesi de gündeme oturmuş durumda ancak Türk fındığının imajının bozulmaması için ithalat kapısının açılmamasını isteyenlerde var.
Ancak tüm kesimlerin önerdiği farklı bir ‘acil tedbir paketi’ var. Tüm bu tedbirler ise şöyle: Buna göre fındık sektörüne has uzun vadeli Eximbank kredi limitleri artırılmalı ve sektördeki işletmelerin enerji girdileri uygun maliyete çekilmeli. Elektrik, gaz ve mazot üstündeki vergilerde bir yıl süreyle indirime gidilmeli. İşletmelerin 2013 yılı gelir ve kurumlar vergisi taksitleri ve 2014 yılında ödeyecekleri geçici vergiler bir yıl süre ile ertelenmeli. Fındık sektöründe istihdam edilen işçilerin ücretleri üzerinden kesilen gelir vergisi bir yıl süre için istisna kapsamına alınmalı. 2015 yılı destek ödemeleri 2014’te yapılmalı. Önlemlerin alınmaması halinde sektörde birçok firmanın büyük zarara uğrayacağı belirtiliyor.
Üreticiler ise boş fındık bahçelerinden dertli. Bazı bahçelere ürün toplamak için bile girilemeyecek durumda olduğunu dile getirdiler. Üretici serbest piyasada fındık fiyatının yükselmesine yapılan tepkiye de mesafeli. Çünkü fındık çokken düşen fiyatlar konusunda yalnız bırakıldıklarını belirttiler.