|
Üretim ve İhracat rakamları ile Türkiye'nin fındık başkenti karadenizde lisanlı depoculuk başlıyor.
|
5.12.2012
740
|
Hasat ayları ağustos ve eylülde toplanarak satışa sunulan yada emenetçilik sistemiyle üretilen fındıklar, astrit dengesizliği nedeniyle fiyat dalgalanmalarından olumsuz yönde etkileniyor.Lisanslı depoculuk ile 2 yıl depoda bekletilecek olan fındıklar ile üreticiler fiyat dalgalanmalarından etkilenmemiş olacaklar.
Türkiye’de fındık üretiminin en büyüğü olan Ordu’da yaklaşık 230 bin hektar civarında fındık ekili. Ordu’da hasatın iyi olduğu dönemlerde yılda yaklaşık olarak 280 bin ton üretim yapılıyor. Hasatın düşük olduğu dönemlerde ise bu rakam 160 bin tona kadar düşüyor. Ordu ekonomisinde fındık oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Çünkü halkın büyük bir bölümü fındıktan geçimini sağlıyor.Bu nedenle fındık ihraacatı sıralamasında Ordu fındık üreticileri ilk sıralarda yer alıyor. Ordu, bu başarısını, Fındık Entegre Tesisleri ve Fındık Kırma Tesislerine yatırımlar yaparak pekiştiriyor. Ordu fındık üretimi için büyük önem arz eden bu tesisler dünyanın bu anlamda en modern tesisleri durumunda. Her geçen gün yeni yatırımlarla fındık ihracatının büyümesine önemli katkılar sağlayan bu tesisler yatırımlarına devam ediyor.
Lisanlı depoculuk sistemiyle, fındıkların serbest piyasaya çıkması ve arzınının oluşması fiyat dalgalanmalarını minimize edecek, özelliklede eylül ve ağustos ayı dönemlerinde fiyat düşüşlerini engelemiş olacak.
Karadeniz Fındık Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2013 yılında lisanslı depolama adetlerini arttırmayı hedeflediklerini, ürünlerini satamayan üreticilerin bu depolarda ürünlerini muhafaza edebileceklerini söyledi. Bu sistemle üreticiler fındıklarını 2 yıl saklayabilecekler ve hemen satmak zorunda kalmayacaklar.