|
Türkiye'nin ihraç edilen en önemli tarım ürünlerinden fındıkta, verim, kalite ve ihracatı artırmak için bahçelerde yenilemeye gidilmesi, organik tarımın yaygınlaştırılması, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi, tanıtımın yaygınlaştırılması gerektiği bildirildi.
|
2.01.2014
532
|
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam yaptığı açıklamada, Trabzon'da 18-19 Aralık tarihleri arasında Fındık Çalıştayı yapıldığını, çalıştayda, fındıkta yetiştiricilik, işleme, pazarlama gibi konularda oturumlar düzenlendiğini, sonuçların birleştirilerek çalıştay sonuç bildirgesi hazırlandığını vurguladı.
Yetiştiricilik oturumunda mevcut fındık bahçelerinin yaşlanmış olduğuna vurgu yapıldığını ifade eden İslam, şunları söyledi:
"Yenileme ve gençleştirme çalışmaları üzerinde ağırlıklı duruldu. Fındık bahçelerinde yenileme yapılırken bahçe yeri, toprak özellikleri, teraslama, dikim sistemleri, fidan temini gibi işlem aşamaları çok önemli. Özellikle teraslama gerekli ise toprak su koruma tedbirlerine riayet edilmesi gerekir. Ülkemizde yapılan yenileme çalışmalarının bir kısmının teknik bilgiden uzak görünüm arz etmesi gelecek yıllarda daha büyük problemlere yol açacaktır. Fındık bahçelerinde yapılacak yenileme çalışmaları, tecrübeli, yeniliklere açık, önder çiftçilerin bahçelerinde, uzmanlar eşliğinde disiplinli şekilde yürütülmesi önem arz etmektedir."
İslam, çalıştayda, fındık yetiştiriciliği ve kültürel uygulamalar, üretim ve destekleme politikaları ve ürün işleme, değerlendirme ve dış ticaret konularında oluşturulan çalışma gruplarının değerlendirmeler yaptığını vurgulayan İslam, buna göre, fındıkta üretim, verim artışı depolama ve ihracatla ilgili şu önerilerde bulundu:
"Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinde yenileme projesi hazırlanmalı. Fidan üretimi desteklenmeli. Damla sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı. Fındıkta organik tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalı. Fındık Dikim Alanlarının Belirlenmesi Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin uygulanması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmeli. Alan bazlı destekleme ödemesine 2014 yılı sonrasında da devam edilmeli. Telafi edici ödemelerde alternatif ürün uygulamalarına daha fazla destek verilmeli."
-Tanıtım önemli
Hasat, harman, depolamadaki hatalardan kaynaklı kayıpların en aza indirilmesi gerektiğine de işaret eden İslam, şöyle devam etti:
"Fındıkta lisanslı depoculuğu geliştirmek için sistemin desteklenerek üreticinin yönlendirilmesi gerekli. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamının genişletilerek, sürdürülmesi gerekiyor. İşlenmiş ürün ihracatını artırmak için ürün çeşitlendirilmesine yönelik tedbirlerin alınması gerekir. Türk fındığını öne çıkararak markalaşmanın sağlanması gerekir. İhracatta yeni pazarların geliştirilmesi için tanıtım faaliyetlerinin artırılması ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması lazım. Yurt içi tüketiminin artırılmasına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi gerekmektedir."