|
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarım ve gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının bölge ülkelerinden düşük olduğunu söyledi.
|
31.12.2012
589
|
Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 7 bakanın katılımıyla Şanlıurfa'da düzenlenen "Türkiye Ziraat Odaları Birliği GAP Bölge Toplantısı"nın açılışında, tarımın Türkiye ve dünya için çok önemli bir sektör olduğunu belirtti. Spekülatif hareket ve fiyat manipülasyonlarının Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada gıda fiyatlarını yukarı çektiğine dikkati çeken Bayraktar, Güney Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan oluşan bölgede neredeyse sadece Türkiye'de, tarım ve gıda ürünlerindeki enflasyonun genel enflasyonun altında kaldığını dile getirdi.
"Türkiye'de tarım ve gıda ürünlerindeki fiyat artışları bölge ülkelerinden düşük" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu başarıyı, 75 milyonluk ülke nüfusunun gıda güvencesini, ocak-kasım döneminde 14 milyar dolarlık ihracatı sağlayan, 30 milyon turisti besleyen Türk çiftçisi her türlü övgüye layıktır. Ulaştığımız nokta önemlidir fakat hedefimiz daha büyüktür. Başbakanımızın sektörümüze göstermiş olduğu ilgi hedeflerimize ulaşmaktaki umudumuzu artırmaktadır. 2023 yılında 50 milyon turisti, 85 milyonluk ülke nüfusunu besleyen hükümetimiz '40 milyar dolar' diyor ama ben '50 milyar dolarlık ihracat' diyorum, böyle bir ihracat rakamına ve 150 milyar dolarlık yurt içi hasılaya ulaşmış bir tarım sektörü hedefliyoruz. Bu hedeflere ortak akıl ve gayretle ulaşacağımıza inancım sonsuzdur. Tarımımızın bu potansiyeli vardır."
"Hedefe ulaşmak için yapısal sorunların çözümü gerekir"
Belirlenen hedeflere ulaşmak için sektörün başta yapısal olmak üzere bazı sorunlarının çözümünün gerektiğine işaret eden Bayraktar, sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasını temenni ettiklerini belirtti. Toplantının amacının bu olduğunu aktaran Şemsi Bayraktar, "Biz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile bu bölgeye birkaç defa geldik. Hatta bölge toplantısı yaptık. Bölge toplantısında oda başkanlarımız ve çiftçilerimizle bir araya geldik. Bu toplantılarımız bazı sorunların çözümüne katkı sağladı. Ancak bazı önemli sorunların çözümü için çok iyi biliyoruz ki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ağırlığına, iradesine ve bu sektörü sahiplenmesine ihtiyaç vardır" diye konuştu.
Konuşmasında Başbakan Erdoğan'a da seslenen Bayraktar, "Sayın Başbakanım, sizin bu toplantılara katılımınızı bu açıdan da önemsiyoruz. Böylece sorunların çok daha çabuk çözüleceğine inanıyorum" dedi.