|
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi'nin yeni stratejik planı Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Yeni stratejik plan, bölgenin marka değerinin artırılmasını, rekabet gücünün yükseltilmesini ve kazanımların uluslararası platformlarda paylaşılmasını amaçlıyor
|
12.05.2014
387
|
Yeni GAP stratejik planı, projenin kazançlarının arttırılmasına odaklandı. Çalışmalar son aşamaya getirildi ve Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Yeni stratejik planda, bölgenin marka değerinin artırılması, uluslararası gelişmelere bağlı olarak bölgenin rekabet gücünün yükseltilmesi, pilot projelerin uygulanması ve proje kazanımlarının ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşılması hedef olarak belirlendi. Bölge için marka değerinin artırılması ve rekabet gücü yüksek projeler uygulamasında turizm ve organik tarım ön plana çıktı.
Markalaşmaya imkan verecek ürünlere yönelik olarak Kilis keçisi damızlık üretimi, organik tarım küme projesi, tarımsal eğitim programı yapılacak. Rekabet gücünü artırma içinde, Birecik baraj gölü turizm projesi, rekabet gücü merkezli planlama için kapasite geliştirilmesi projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gıda kümelenmesinin organizasyonu, yenilenebilir enerji projesi, uluslararası ticarete hazırlık ölçüm projesi, kadının güçlendirilmesi projeleri hayata geçirilecek.
Bu kapsamda3 il için master planlar var. Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına yönelik olarak gelişme potansiyeli bulunan üç ilin merkezi ve çevre ulaştırma master planlarının hazırlanması, GAP bölgesi için ulaşım planı, Midyat misafir karşılama merkezi, Birecik baraj gölü rekreasyonu, GAP sosyal araştırma ve eylem planı, tarımda çalışanların sağlığı araştırması, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin GAP’a yaygınlaştırılması projeleri uygulanacak. Uluslararası paylaşım kapsamında TİKA ile birlikte eğitim programları oluşturulacak. GAP İdaresi’nin uluslararası su örgütlenmelerine katılımı sağlanacak.