|
Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) 2011 yılında başlatılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu, nano teknolojik yöntemlerle akıllı gübre elde edildi.
|
15.03.2013
710
|
Nanoixir adı verilen bu gübre sayesinde, bitkinin fotosentez hızı ve etkinliği artırılarak, bitkisel üretimde yüksek verim, ürün kalitesinde artış, tat ve aromada iyileşme, erken hasat ve depolamada süresinde artış sağlandı.
Doç. Dr. Numan Hoda danışmanlığında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Ar-Ge desteğiyle Atmosfer Laboratuvarı adlı firma tarafından başlatılan 'nano gübre' üretim projesi, başarıyla tamamlandı. Proje sonucunda tarım sektöründe bitki besleme gübresi olarak kullanılabilecek 4 mikro elementin nano boyutta sentezlenip tarımda kullanılabilir hale getirilmesi sağlandı. Elde edilen nano bakır, nano çinko, nano demir ve nano mangan adlı nano-elementlerin tekli ya da çoklu karışımları değişik tarım bitkilerine başarıyla uygulandı.
NANO GÜBRE İLE YÜZDE 25 ÜRÜN ARTIŞI
Nano gübreyle yüzde 25'e varan ürün artışı elde edildiğini söyleyen Doç. Dr. Hoda, nano gübrenin, normal gübrelerde önerilen miktarın yüzde 1'i kadar uygulama yapıldığında normal gübreler kadar etkili olabildiğini vurguladı. Projenin işleyişi esasını anlatan Doç. Dr. Numan Hoda şu bilgileri verdi:
"Projenin dayandığı asıl nokta, insanlar için kullanılan ilaçlarını yavaş salınım sisteminin, gübreye de uygulanarak bitkiye yavaş yavaş verilmesi ve bitkinin strese girmeden devamlı olarak aynı oranda element almasını sağlamaktır. Elementlerin nano boyutta ve yavaş salınımla bitkilere verilmesi, bitkilerde renk, koku, tat, kalibrasyon (ölçümleme) ve raf ömrü sorunlarına çözüm getirmektedir. Klasik gübrelerde olduğu gibi, yapraktan ya da damla sulamayla bitkiye başarıyla uygulanmakta. Rekoltede yüzde 25'e varan artış sağlamaktadır. Normal gübrelerde önerilen miktarın yüzde 1'i kadar uygulama yapıldığında normal gübreler kadar etkili olabilmektedir."
TarimsalPazarlama.com