|
(BUSİAD) - Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Tarımda Sürdürülebilirlik Paneli, tarım sektörü paydaşlarının katılımı ile BUSİAD Evinde gerçekleştirildi.
|
21.04.2015
444
|
BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen etkinliğin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzmanlık Grubu Koordinatörü Selim Tarık Tezel, artan dünya nüfusuyla birlikte gıda, su, giyim ile diğer mal ve hizmetlere olan talebin de arttığını belirterek, bu ihtiyaçların giderilmesi için gereken mal ve hizmet üretiminde doğal kaynakların kullanıldığını söyledi.
Kaynakların bir yandan tüketilirken diğer yandan çevresel kirliliğin de arttığına işaret eden Tezel, üretirken de tüketirken de, en azından şimdilik dünya dışında tarımsal üretim yapılabilecek ve yaşanabilecek başka bir gezegen olmadığının unutulmaması gerektiğini belirtti.
Tarımsal üretimde birim alandan daha çok ürün almaya yönelik çalışmalar yapılıyor
Tezel, uygarlıkların başlangıcından bu yana yaşamın temel kaynağını oluşturan tarımsal üretimin günümüzde önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, Hızla büyüyen dünya nüfusu, her geçen gün daha çok besine ihtiyaç duyuyor. Buna karşılık, ekilebilir alanların genişleme olanakları çok kısıtlı. Bu nedenle tarımsal üretimde birim alandan daha çok ürün almaya yönelik çalışmalar yapılıyor.
Ancak, bu yönde yapılan çalışmalar; sık işlemeye bağlı olarak toprak verimliliğinin azalması, gübreleme, bitki koruma amacıyla kimyasal kullanımı, ürünün ve doğanın olumsuz yönde etkilenmesi gibi bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Bu anlamda tarımda sürdürülebilirlik için yeni üretim yöntemleri ve tekniklerinin arayışı günümüzde olduğu gibi gelecekte de büyük öneme sahip olacak diye konuştu.
Bitkisel üretimde doğal olmayan pek çok girdi kullanılmasının ve konvansiyonel tarım sistemlerinin özellikle çevre bilincinin yeteri kadar oturmadığı gelişmekte olan ülkelerde olumsuz sonuçlara neden olduğuna değinen Tezel; öte yandan küresel ısınma, kuraklık gibi bitkisel üretimi doğrudan etkiyen iklim değişikliklerinin de, önlem alınmadığı takdirde tarımda sürdürülebilirliğin en önemli engeli haline geleceğini kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt da yaptığı konuşmada tarımda gerçek başarının olumsuz çevre koşullarını azaltarak istenen üretim artışını gerçekleştirmekle mümkün olabileceğini ifade ederek, bunun da sürdürülebilir tarım yöntemleri ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabileceğini kaydetti.