|
Hava şartlarının uygun seyretmesiyle birlikte kışlaklarda artan çekirge popülasyonuna karşı mücadele başlatıldı.
|
23.04.2015
500
|
Yağmur sonrası kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğunu tespit eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çekirge ile mücadele çalışması başlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Balışeyh İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Balışeyh ilçesi Kilevli köyünde kışlaklardaki çekirge çıkışları kontrol ve takip edilerek mücadele çalışmalarına başlanıldı. Kilevli köyünde devlet yardımlı çekirge mücadelesi kapsamında 500 da garsiyat (mera, ormanlık ve hazine arazileri) alanlarında köy muhtarlığı ve Balışeyh ilçe belediyesi tarafından temin edilen iki adet traktör ile kimyasal mücadele çalışmaları yapılmaya başlandı.
YEŞİL BİTKİLERİN TAMAMINA ZARAR VEREBİLİR
Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden konu ile ilgili uzmanlar Dr. Sait Ertürk ve Dr. Mustafa Alkan yaptıkları açıklamada, "Ömürleri yaklaşık 4 ay olan çekirgeler ölene kadar 5 gömlek değiştiriyor. Bir dişi ortalama 400 civarında yumurta bırakıyor.
Çekirgeler özellikle tarım arazilerinde yetiştirilen buğday, arpa gibi birçok ürünü yemek suretiyle zarar veriyor ve ölü organizmalarıyla da bitkilerde hastalığa neden oluyorlar. Garsiyat (Mera, ormanlık alanlar ve hazine arazileri) alanlarında çekirgelerle toplu haldeyken mücadele yapılması gerekiyor. Aksi takdirde bu alanlarda gelişimini tamamlayan çekirgeler uçar hale geldikten sonra tarım arazilerine inebilirler ve yeşil bitkilerin tamamında zarara yol açabilirler" bilgisini verdiler.