Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı, AK Parti Antalya milletvekili adayı Lütfi Elvan, Antalya'nın tarımsal ürünlerinin Türkiye'nin dört bir yanına hızlı trenle gideceğini belirterek, bunu yaparken de taşımacılık şirketini mağdur etmeyeceklerini söyledi. Elvan, taşımacılıkla uğraşan firmaların bir araya gelerek kendi tren setleriyle kendi yüklerini ve yolcularını taşıyabileceklerini kaydetti.
Lütfi Elvan, seçim çalışmaları kapsamında AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ile birlikte Antalya Ticaret Borsa'sı Başkanı Ali Çandır'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ali Çandır, Antalya'nın gelir getiren, yatırımların arttığı bir kent olmasını istedi.
Borsa olarak Antalya'da proje bazlı çalıştıklarının altını çizen Çandır,"Dokuma alanına önemli bir projeyi hayata geçirdik. 6. Yöresel Ürünler Fuarını yapıyoruz. Antalya'da ciddi hassasiyetlerimiz var. Antalya'yı beton dökerek yada, doğayı tahrip ederek, bir cazibe merkezi oluşturamadık yıllardır. Antalya'nın doğasını iklimini, çevresini koruyarak bunları geleceğe aktarmak borcumuzdur" dedi.
Antalya'nın turizmin yanında bir tarım kenti olduğunun altını çizen Çandır,"Kentin yüzde 50'sinin tarımla geçiniyor. Tarımı her zaman için pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyoruz. Tarım stratejik bir sektör. Bunu her ortamda dile getiriyoruz. Bu ülkede hala her beş kişiden biri tarım sektöründen geçiniyor" ifadelerine yer verdi.
Çandır, doğayı temiz tutma adına artıma anlamında ciddi yatırımlar beklediğini sözlerine ekledi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti Antalya birinci sıra milletvekili adayı Lütfi Elvan, ticaret ve sanayi odaları ile yıllardır iç içe oldukları ve birlikte projeler ürettikleri STK'lar olduklarını söyledi.
ANTALYA'NIN TARIMSAL DEĞERİ ARTIYOR"
Antalya'nın tarım alanında marka bir şehir olduğunu dile getiren Elvan,"Tarımsal üretim değer itibarı ile Türkiye'de birinci sırada yer alır. Son 12 yılda Antalya'nın tarımsal üretim değeri itibarı ile önemli artışlar oldu. 4-5 katlık üretim değeri arttı. Örneğin tarımsal üretim değeri 2002 yılında 1.8 milyarken bugün 9 milyara ulaştır. Bitkisel üretim değeri 2002 yılında 1.5 milyar liradan, bugün 8 milyara yaklaşmıştır. Canlı hayvana baktığımızda ise 2002 yılında 169 milyon üretim değeri varken, bugün 1 milyar liraya yükselmiştir. Kısacası tarımsal ve hayvancılık alanında önemli gelişmeler oldu. Verimliliğin artığını görüyoruz. Sulama yatırımların vermiş olduğumuz destekler sayesinde verimlilikte önemli artışlar olduğunu görüyoruz" dedi.
"ANTALYA ÜRÜNLERİNİ TRENLE TAŞIYACAK"
Hedeflerinin tarımda daha da yukarıya çıkmak olduğunu vurgulayan Elvan, maliyetleri aşağı çekici tedbirler aldıklarını, Antalya'da üretilen ürünlerin Orta Anadolu'ya Marmara'ya, Doğu Anadolu'ya gittiğini belirterek"Neyle gidiyor kamyon ve TIR'larla. Bu oldukça zaman alıcı ve maliyetler açısından yüksektir. Bizim hükumet olarak Antalya'yı hızlı tren merkezi yapmamız taşımacılık maliyetlerini düşürecek. Artık taşımacılık hızlı trenlerle yapılacak. Türkiye'nin dört bir yanına hızlı trenlerle ürünler sevk etme imkanına kavuşacağız. Eskiden demir yolu ile 3-4 günde giden ürün artık hızlı trenler birkaç saate gidecek" diye konuştu.
İKİ HIZLI TREN HATTI
Antalya'ya iki hızlı tren hattı yapacaklarını kaydeden Elvan,"Birincisi, Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Kütahya, Eskişehir hattı. 2016 yılında kazmayı vuracağız. İkinci hat, Antalya, Konya, Aksaray,Nevşehir, Kayseri'ye bağlayan hattır. Tarımsal üretim sevkıyatları çok daha kolaylaşacak. Yollarımızdaki tahribatta daha az olacak. Ağır araçların karayolu üzerinde olumsuz etkileri var" dedi.
"DEMİR YOLLARI ALT YAPISI HALKA AÇILACAK"
Taşımacılık sektöründe faaliyet yapacak şirketler ne olacak? Şeklinde bir soru gelebileceğini ifade eden Elvan,"Biz demiryolu alt yapısının özel kesim tarafından kullanılmasına imkan sağlayacağız. Yani demir yollarının kullanımını serbestleştireceğiz. Kısa süre içinde bu gerçekleştirilecek. Taşımacılıkla uğraşan firmalarımız, bir araya gelip kendi tren setleriyle kendi yüklerini taşıyacaklar. Sadece demir yolu kullanma alt yapısını kullanmaları nedeniyle belirli bir ücret ödeyecekler. Otobüs şirketleri var. Bir yerden bir yere yolu taşıyorlar. Demiryolunda da benzer şirketler olacak. Hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapma imkanına kavuşacaklar. Gerekli düzenlemeler tamamlandı. Yönetmelikler tamamlandı. Halkımız şirketlerimize demiryolu alt yapımızı açacağız" açıklamasını yaptı.
"TARIMDA TOPRAKLARIMIZI BİRLEŞTİRİYORUZ"
Tarımsal alanda arazi toplulaştırması çalışması yürüttüklerini belirten Elvan, "Temel sıkıntımız küçük arazi yapılarında verimliliği düşük, maliyeti yüksek arazi yapılarını birleştirerek maliyeti aşağı çekici yöntemlere başvurduk. Kapalı şebeke sulama sitemini Türkiye'nin 4 yanında kullanılmaya başlandı. Türkiye tarımsal üretim değeri bakımından Avrupa'da 4'üncü sırada yer alırken, bugün Avrupa'nın bugün 1. sıraya yükselmiştir" şeklinde konuştu.