Toplam 147 ülkenin katılacağı EXPO Milano 2015’in ardından Milano Protokolü, Birleşmiş Milletler’e devredilecek. Küresel ısınmaya karşı oluşturulmuş Kyoto Protokolü gibi bir statü kazanması hedefleniyor. Milano Protokolü’nün arkasında ise 4.2 milyar dolar cirolu dünyanın en büyük makarna üreticisi Barilla bulunuyor. Barilla 120 ülkede bulunuyor ve 30 fabrikada üretim yapıyor.
YAŞANIR BİR DÜNYA İÇİN
Milano Protokolü, acil eylem çağrısı yaptığı üç alan bulunuyor: Dünyada var olan gıdanın adil olmayan dağılımına (Bir milyar insan açken, 2 milyara yakın insan fazla beslenmekten kaynaklı hastalıklarla uğraşıyor). İnsanların beslenmesi için elzem olan tahılın çoğu (yüzde 55) bioyakıt olarak veya hayvan beslemede kullanılıyor ve emtia market spekülasyonları da insanların tüketimine darbe indiriyor. Topraklar az, ekilebilir alan az derken üretilen gıdanın 3’te biri (1.3 milyar ton gıda) çöpe gidiyor.
Bu üç paradoks çözülmeden, dünya yaşanır bir yer olmayacak. Bütün bu bilgileri, Barilla Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa ile yaptığımız sohbette öğreniyoruz. Milano Protokolü acilen dünyada açlığı bitirmeyi, sürdürülebilir ve adil tarım politikaları benimsenmesini ve gıda israfının yüzde 50 azaltılmasını hedefliyor.
TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR
Durum buğdayından üretim yaptıklarını, Türkiye’de buğdayı sözleşmeli tarımla Urfa-Mardin’de kendilerinin yetiştirdiğini anlatan Karababa, makarna sektörüne ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Dünyada 30 milyon ton durum buğdayı üretiliyor. Türkiye 3 milyon ile bunun yüzde 10’unu yetiştiriyor. Durum buğdayının proteini fazla. Türkiye makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada. İtalya 1.2 milyon ton, Türkiye 759 bin ton makarna ihraç ediyor. İtalya’nın ton başına fiyatı bin 100 Euro iken, Türkiye’nin 650 Euro.”
2015 iyi geçmiyor
Güneş Karababa, 2015 yılının iyi geçmediğini belirterek, kısmen hedeflerin altında olduklarını söyledi. Buğday rekoltesinin iyi olacağını ancak sıkıntıların ekonomi kaynaklı olduğunu anlatan Karababa, “Perakende kanalında indirim marketler hızla büyüyor. Oralarda markalı ürün satılmıyor. Böyle bir paradoks var. Şu anda da tüketici sadece makarna değil, her kategoride indirim marketlere yöneldi” diye konuştu.
Öte yandan Türkiye’de kişi başına makarna tüketimi 7 kg. Akdeniz ülkelerinde bu rakam 10 kg ve 26 kg ile İtalya zirvede bulunuyor. Türkiye’de kişi başı beyaz ekmek tüketimi ise 125 kg.
Academia Barilla restoranı açılacak
1877’de kurulan Barilla, başlangıçta küçük bir fırın olarak makarna ve unlu mamuller satıyordu. Bundan 1.5 yıl önce New York’ta ilk restoranı Academia Barilla’yı açtı. Kendi reçetelerini dünyaya yaymak için açılan restoran hiçbir zaman dev bir zincir olmayı hedeflemiyor. Hedef 2016’da İstanbul’da da bir şube açmak. Dubai ve birkaç şehirde de şubeleri olacak.