|
Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, sezon itibariyle dünya tarım emtialarının bir çoğunda ciddi düşüşler olduğunu söyledi.
|
6.05.2015
598
|
Önel, global tarım emtialarını ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
"Sezon itibariyle dünya tarım emtialarının bir çoğunda ciddi düşüşler olmuştur. Özellike bakliyatta kuru fasulye, nohut hububatta pirinç ve soft emtia dediğimiz pamuk, kakao ve kahvede aşağı yönlü ciddi fiyat hareketliliği yansıdığını gördük.
Bunun temel nedenleri bazı ürünlerde rekoltedeki ciddi artış diğeri ise doların yerel para birimlerine karşı aşırı değerlenmesi fiyatları aşağıya çekmiştir. Önümüzdeki ay itibariyle kademeli olarak yeni sezona girmiş olacağız.
Mayıs sonu itibariyle susam da yaz mahsülü dediğimiz Hindistan Gujarat bölgesinde çıkması beklenen ürün, yine fasulyede Haziran itibariyle Mısırda beklenen hasat ve bunlar gibi 2016 şubat ayına kadar bölgesel devam edecektir.
Tabi son günlerde susam fiyatlarında Çin’in alımına bağlı olarak yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor yine nohut da uzun zamandır ciddi düşüş olmuş Şubat ayında çıkan Hindistan malı 42-44 adet nohut 940usd Mersin teslimi işlem olmuştu. Son günlerdeki talebe bağlı olarak Nohut fiyatlarında 150usd ye yakın yükseliş oldu.
Şunun altını çizmek istiyorum tarımda şöyle bir durum geçerli eğer sene itibariyle ürün para etmez çiftçi gelen senede bu ürünü ekmez dolayısıyla arza bağlı olarak fiyatlar yükselir. Önümüzdeki günlerde hasatların tam anlamıyla başlaması bize daha net bilgiler verecektir."dedi.