|
Şanlıurfa'da Hayvancılığın en büyük sorunun elektrik kesintileri olduğunun altını çizen Veteriner hekim Mustafa Şen, ayrıca pahalı elektrik kullandıklarından dert yandı.
|
20.05.2015
517
|
Faizsiz kredi alamadıklarını da AK Partililere aktaran Mustafa Şen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinin sıkıntılarının çözülmesi için kiminle görüştüyse çözemediğini aktardı.
Hibelerimizi danışmanlar ve diğer sektörler yiyor
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünün hayvancılığı geliştirme yerine çiftliklere yalnızca müfettişlik yaptığını dile getiren Veteriner hekim Mustafa Şen ”Sanki Tarım il müdürlüğü için hayvancılık nasıl yapılır nasıl geliştirilir önemli değil. Yalnızca denetle müfettişliği yapıyorlar. Tarım Bakanlığı diyor ki biz hibe veriyoruz. Biz hibe alırken çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Bu hibelerimizi danışmanlar ve diğer sektörler yiyor. Yüzde 50 hibe alıyoruz ya. Bize gelene kadar yüzde 20 bize ya kalıyor ya kalmıyor. Ciddi sıkıntılarımız var” ifadelerini kullandılar.
MUHTAR HAMDO 1 MİLYON LİRA ZARAR ETMİŞ
Öncü Köyü muhtarı ve aynı zamanda hayvancılık yapan Hamdo Perni ise sitemini şöyle dile getirdi; ”Benim 1 trilyon zararım oldu.300 işçi çalıştırıyorum. Bu işçilerimin hepsi mağdur. Hepsi borçlu. Benim Çırçırım var, mısırım var. Hayvancılığım var. Bütün sorunlarımızın ana damarı elektrik kesintileridir. Ana damarımız ana damarımız. Elektrik, elektrik. O da yok. Yoksa başka bir şikâyetimiz yok. Dünyaya daha böyle AK Parti gibi bir parti gelmemiş.
CELALLETTİN GÜVENÇ: ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZ HAYVANCILIĞI BİLMİYOR
Üç yıl önce hayvancılıkla ilgili yaptığımız toplantıda bu kadar işletme yoktu. Var olanların içi de boştu. Şimdi hamdolsun işletme sayısı çoğalmış. İçerisinde 1000, 500, 300 büyükbaş hayvanı olan işletmeler var. Bu benim hoşuma gitti. Yani ilerleme var.3 yıl önceki toplantıda ikinci tespit ettiğimiz şey ise hayvancılıkla ilgili çiftçimizin pek bilgisinin olmamasıydı. Türkiye’de tarımda benim gördüğüm en problemli alan hayvancılıktır. Benim çiftçi kardeşim hayvan nasıl beslenir bilmiyor. Hatta veterinerler bilmiyor. Buradaki veteriner kardeşim kızmasın. Ben dersime çalışan bir adamım. Ve öğrendim ki bir hayvan süt verebilmesi için bir ineğe günde 75 litre su içirmen lazım. Öğrendim ki bir hayvan eksi 20 dereceye kadar soğuktan etkilenmiyor.20’den sonra kontrolü bozuluyor.
Ama benim çiftçim havalar soğudu diye ahıra hayvanı kapatıyor.
Açık olan pencerelerine de naylon bağlıyor. Nisan ayına kadar hayvan kendi sidiğinin altında ölüyor. Cenazesini çıkıyor Çok ahıra girdim ve o naylonları yırttım. Ceriyan yaptırmadığın müddetçe acılmalıdır. Ben burada 3 yıl önce Urfa’da samanla yoncanın otun farkını bilmeyen işletme sahibi gördüm. Üç sene önce burada işi bilen bir tane adam vardı. O da Ödemişli veteriner yada mühendisti. O zaman dedim bu adama sahip çıkın kardeşim. Ama bir hafta sonra duydum ki o adamın işine son verip göndermişler. Hayvancılık hassas bir iş. Dolayısıyla ne kadar destek verilirse verilsin işi bilmezsen zarar edersin.” ifadelerini kullandı.