Islah amaçlı süt içeriğinin tespiti desteklemesi
MADDE 9 – (1) Islah amaçlı süt kalitesinin belirlenmesi desteği; soy kütüğü sistemine 31/12/2015 tarihinde kayıtlı ve etçi ırklar hariç en az on baş saf ırk ineğe sahip veya bu destekleme kapsamında analiz şartlarını yerine getiren en az on baş saf ırk inek kaydı bulunan, soy kütüğüne üyelik tarihi 1/10/2015 öncesi olan Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerindeki işletmelere uygulanır.
(2) Anaç sığır desteklemesine Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri aracılığıyla başvurusu olan yetiştirici, ıslah amaçlı süt içeriğinin tespiti desteklemesine de müracaat etmiş kabul edilir. Anaç sığır desteklemesi alamadığı için anaç sığır desteklemesi başvurusu bulunmayan hastalıklardan ari işletmeler, 1/12/2015 ile 31/12/2015 tarihleri arasında üyesi olduğu Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder.
(3) Destekleme kapsamındaki sığır, saf ırk ve 31/12/2015 tarihinde Türkvet ve e-ıslahta kayıtlı olmalıdır.
(4) Desteklenecek işletmedeki sığırların, son buzağılaması 1/7/2015 tarihi ve öncesinde olanlarda en az üç, sonra olanlarda en az 2 olmak üzere süt içerik analizinin (yağ, protein, somatik hücre) yaptırılmış ve 15/2/2016 tarihine kadar e-ıslaha kaydedilmiş olması gerekir. Analizlerde; yağ ve protein için % 2,5-5,5 arasında olan değerler, somatik hücre sayısında ise en fazla 400.000 somatik hücre/ml değeri destekleme kapsamına alınır.
(5) İki analiz arasındaki süre 30 (otuz) günden az olamaz. Süreye uymayan analizler destekleme kapsamında kullanılmaz.
(6) Destekleme amaçlı süt analizleri, ıslah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında kurulan cihazlarda yapılmalıdır.
(7) Süt analizi sonuçları, analiz yapılan cihazdan müdahale olmadan, on-line olarak e-ıslah veri tabanına aktarılmış olmalıdır.
(8) Bir işletmedeki sığırların analiz yapılan tarihteki sonuçlarının (% yağ ve/veya % protein) aynı olması veya büyük oranda benzerlik göstermesi durumunda bu analizler geçersiz sayılacaktır.
(9) 2015 yılı içerisinde ölen veya kesilen sığırlar, analiz şartını yerine getirmesi halinde desteklemeden yararlandırılır.
(10) Destekleme, her sığır için yılda bir kez yapılır ve son analizinin yapıldığı işletmeye ödenir.
(11) Islah amaçlı süt analizi çalışmaları ile analiz sonuçlarının e-ıslaha kaydından, Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri ile merkez birliği sorumludur.
(12) Askı listeleri, e-ıslah üzerinden 15/1/2016 tarihli e-ıslah verilerine dayalı olarak 2016 yılı Ocak ayının ikinci yarısında yayınlanır. Yayını takiben icmal-1 il/ilçe müdürlüklerinde on gün süreyle askıya çıkarılır.
(13) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati il/ilçe müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1’deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar değerlendirilerek e-ıslahta eksik olan bilgilerin 15/2/2016 tarihine kadar kaydedilmesi sağlanır.
(14) E-ıslah veri tabanının 15/2/2016 tarihli verileri esas alınarak icmal-2’ler HAYGEM tarafından hazırlanır ve e-ıslah veri tabanından yayınlanır. İcmal-2’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir.
(15) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-2’ler ile merkez ilçenin icmal-2’si il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2016 Mart ayı sonuna kadar HAYGEM’e gönderilir.