|
Van'da, tarım sektöründe son yıllarda sağlanan desteklerle ivme kazanan sebze yetiştiriciliği, yıllardır boş kalan atıl arazilere hayat verdi.
|
3.06.2015
517
|
Terör ve şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte Çözüm Süreci ile son dönemlerde tarım sektöründe atılan adımlar, uzun yıllar boş kalan tarım alanlarının ekonomiye kazandırılmasını sağladı.
Yüksek rakımı ve sert iklimi nedeniyle yıllarca arpa ve buğday gibi ürünlerin dışında üretim yapılmayan kentte, sebze ve meyve yetiştiriciliği, bölgedeki üretim anlayışına da farklı boyut kazandırdı.
İl genelinde 16 bin dekarlık arazide yapılan sebze ve meyve yetiştiriciliği, gençler için yeni bir istihdam alanı oluştururken, aynı zamanda yıllardır bölgedeki bakir tarım arazilerinin de değerlendirilmesini sağladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, yaptığı açıklamada, kentte 328 bin hektar civarında tarla tarımında kullanılan arazinin bulunduğunu, bunların üçte birinin sulanabilir arazi olduğunu söyledi.
Sebzecilikte daha çok basınçlı sulama sistemlerinin kullanıldığını ve şu anda bakanlık desteğiyle kurulan 7 bin dekarlık alanda basınçlı sulama sistemiyle çalışmaların yürütüldüğünü bildiren Altuner, çiftçilerin kendi yaptığı sulamalarla bu rakamın 14 bin dekarı bulduğunu ifade etti.
Altuner, güney bölgelerinde ve seralarda sebze üretiminin bittiği dönemlerde Van'da üretilen ürünlerin yeni piyasaya sunulduğunu ve bunun da bir avantaj olduğuna dikkati çekti. Kentteki toprakların kimyasal açıdan kirlenmemiş olması, kimyasal gübre ve ilaç kullanımı bakımından bakir olması nedeniyle sebzecilikte birim alandan daha yüksek verim elde edilebildiğini vurgulayan Altuner, daha önce iş gücüne dayalı, salma sulama sistemine dayalı sebzecilik yapılırken, şu anda modern sulama sistemlerinin kullanıldığını anlattı.
Sebzecilikte her dönemde farklı ekiplere ihtiyaç duyulduğunu ve bunun da kentte istihdam oluşturan bir sektör haline geldiğini söyleyen Altuner, bazı işletmelerin dönem dönem çalıştırdıkları ekiplerle 100 üzerinde personel istihdam ettiğini kaydetti.