Ayrıca fındık alanlarının yarıya yakınında fındık kurdunun mücadeleyi gerektirecek yoğunlukta olmadığı, biliçsizce yapılan ilaçlama faaliyetinin fındığa zarar verdiği kaydedildi.
MÜCADELE BAŞLADI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü fındık kurdu ile mücadele döneminin başladığını duyurdu. Kurum tarafından yapılan açıklamada bahçe toprağının çapalanmasının böcek yoğunluğunu azaltacağı ancak bu işlemin fındık köklerine zarar vermeden yapılması gerektiği belirtilerek “Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısı; Fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirir. Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir” denildi.
ÖN SAYIM YAPILMALI
Kimyasal mücadelenin gerçekleşeceği bahçelerde mutlaka ön sayımın yapılması gerektiği ifade edilerek “Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır.
Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir. Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 dekardan büyük bahçelerden 30 ocak 3x3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 Ocakta 2’den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir” şeklinde açıklama yapıldı.
BİLİNÇSİZ İLAÇLAMA FINDIĞA ZARAR VERİYOR
İl Müdürlüğü yetkilileri fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleye ihtiyaç olmadığını, bilinçsizce yapılan ilaçlamanın fındığa zarar verdiğini kaydederek “Fındık Kurdu fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, Fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmamakta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama yapmaktadırlar” dediler.
İLAÇLAMA TARİHLERİ
Bölgemizde ova ve sahil kesimde 15 Mayıs -25 Mayıs, yüksek kesim ve kuzeye bakan yönlerde 18 Mayıs -28 Mayıs tarihleri arasında ilaçlamanın yapılabileceği dile getirilerek “İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönemde bölgemizde ova ve sahil kesimde 15 Mayıs -25 Mayıs arasında, yüksek kesim ve kuzeye bakan yönlerde 18 Mayıs -28 Mayıs arasında yapılacak Fındık kurdu kimyasal mücadelesi en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir” denildi.
İŞTE UYARILAR
Açıklamada fındık üreticilerine şu uyarılar yapıldı:
İlaçlamada dekara (ortalama 40-50 Ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 lt su pülverizatörle 30-40 lt. su ile karıştırılarak atılmalıdır.
İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. Bu sebeple Kimyasal Mücadele yapılacak alandaki ve çevresindeki arı üreticilerine 7 gün önceden bilgi verilmelidir.
İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.
Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl de İl Tarım Müdürlüğü, İlçe de ise İlçe Tarım Müdürlükleri ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli Reçete yazmaya yetkili kişilerce yazılacak REÇETE karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Yetki Belgesi sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.
Daha geniş bilgi almak isteyen üreticilerimiz ise; İl de İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğüne, İlçe de ise İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat edebilirler.
Düzce Damla