|
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık (GTH) İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Erzincan genelinde yonca yetiştiriciliği yapan üreticileri hortumlu böcek konusunda uyarıyor.
|
1.06.2012
1079
|
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekiplerinin arazide yaptığı çalışmalar neticesinde Erzincan genelinde hortumlu böceğin yonca tarlalarında büyük çaplı zararlara yol açtığını tespit ettiler. 87 bin 600 dekarlık alanda yetiştiriliği yapılan, Erzincan'da önemli bir yem bitkisi olma ve hayvancılık sektöründe kaba yem açığının giderilmesinde büyük yere sahip olan yoncada sezon sonu üretiminin düşmemesi, çiftçilerin ekonomik anlamda kayıplar yaşamaması için yonca ekili alanlarda çalışmalarını yoğunlaştıran bitki koruma uzmanları, yapılan sürvey çalışmaları neticesinde yonca hortumlu böceğinin büyük zararlara yol açabileceği uyarısında bulundular.
Erzincan GTH İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü uzmanları yonca hortumlu böceğinin erginlerinin 5-6 mm uzunluğunda, kahverengiden griye kadar değişen renklerde olduğunu, yumurtasının oval biçiminde ve ilk bırakıldıklarında saydam, limon sarısı olan yumurtanın renginin açılmalarına yakın koyulaştığını vurguladılar. Uzmanlar "Kışı ergin dönemde yonca tarlalarında veya kenarlarında bitki artıkları ve bitki kökleri civarında toprak yarık ve çatlakları arasında geçiren hortumlu böcek Mart ayının ikinci yarısından itibaren erginler tarlada görülmeye başlıyor. Hortumlu böceğin daha çok Yonca, fiğ, tırtıl, burçak ve üçgül bitkilerinde zarara yol açtığını vurgulayan bitki sağlığı uzmanları zararlıya karşı alınabilecek kültürel önlemleri şöyle sıraladılar. Yonca kuvvetli ve sık yetiştirilmelidir. Böyle tarlalarda güneş ışıkları toprağa ulaşmadığından yumurta ve larva gelişimi yavaşlamaktadır. Biçimden bir hafta önce sulama yapılması larva gelişmesini yavaşlatır. Biçimden 7-10 gün sonrasına kadar su verilmemesi larvaların doğrudan güneş ışığına maruz bırakılarak ölmeleri sağlanmış olur. Yonca hortumlu böceği birinci biçime kadar olan ürüne zarar verir. Bu nedenle biçimi 10-15 gün evvel yapmak etkili bir yöntemdir. Biçimi yapılan yoncaların tarladan hemen kaldırılarak bir başka yerde kurutulmaya bırakılmasının faydası büyüktür. Böylece kuruyan yoncaları terk eden larvalar beslenecek konukçu bulamaz ."
Erzincan GTH İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından verilen bilgide yonca üreticilerinin ekonomik kayıplara uğramaması için kimyasal mücadele yapabileceği de vurgulandı. Üreticilerin kimyasal mücadele için İl ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri ile tarım danışmanlarına başvurmaları istendi.
01 Haziran 2012 - Haberler