Çiftçinin en önemli sorunlarından birisi olan pazar sıkıntısına çözüm getirmesi beklenen sözleşme tarımda Yenişehir’de önemli bir adım atıldı. Bir firmayla sözleşme imzalayan Yolören köyünde 400, çeltikçi köyündeyse 200 dönüm olmak üzere toplam 600 dönüm alana havuç ekildi. Uygulamayla Yeniyeşir’de ilk kez havuç üretimine de girilmiş oldu.
Gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın olan sözleşmeli tarım uygulaması Yenişehir’de de hayata geçirildi. Çiftçinin en önemli sorunlarından birisi olan pazar sorununa çözüm getirmesi beklenen sözleşmeli tarım uygulaması için bir firma Yenişehir’in iki köyünde anlaşma yaptı.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yolören köyünde 400, çeltikçi köyündeyse 200 dönüm olmak üzere toplam 600 dönüm alana havuç ekildiğini belirtti.
Aktaş, yapılan anlaşmaya göre çiftçinin tarlalara havucu ekiğini ve ve ürünü sulayacağını, firmanın ise gübre ve ilaç sağlayacağını, ürün yetiştiğinde tarladan toplatacağını söyledi. Aktaş, uygulamayla Yenişehir çevresinde ilk kez havuç üretimine de başlanmış olduğunu kaydetti.
PAZAR SIKINTISINA SON...
Sözleşmeli tarım modelinin, özellikle pazar sorununu ortadan kaldırması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Sadi Aktaş, ’Çiftçi bu yöntemle hem ürününü satmak için uğraşmayacak hem de büyük bir masraftan kurtulacak’ dedi. Bu tür sözleşmeleri yaygınlaştırmayı istediklerini söyleyen Aktaş, yurtdışına ve yurtiçine sebze ve meyve alımı yapan firmalarla görüşmelere başladıklarını belirtti.
DÖNÜM BAŞINA BİN TL...
Yenişehirli üreticilerle anlaşma yapan firmanın Üretim Müdürü İsmail Şanlı da, havuç yetiştirilmesi karşılığında ekim öncesi çiftçiye dönüm başına 250 TL, ürünlerin toplanması sonrasında da 750 TL olmak üzere toplam bin TL ödeme yapılacağını anlattı. Yenişehir’deki tesislerde ürünün temizlenmesi için 3 milyon TL’lik yatırım yapıldığını belirten Şanlı, ürünlerin İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana ve Bursa’daki büyük alışveriş merkezlerine satıldığını kaydetti.
SÖZLEŞMELİ TARIM NEDİR?
Tarım Bakanlığı’ nın planlı üretim için desteklediği Sözleşmeli tarım veya sözleşmeli çiftçilik, tarımsal üretim yapan çiftçilerle bunların ürünlerini satın alacak özel veya tüzel kişiler arasında ’sözleşme’ye dayalı bir üretim şeklini ifade etmektedir. Yapılan sözleşmeyle şirketler, çiftçinin hangi ürünü, bu ürünün hangi çeşidini, nasıl ekeceğini, nasıl ve ne zaman hasat edeceğini ve hangi koşullarda teslim edeceğini belirlerler. Bu bağlamda kullanılan tohum, damızlık, ilaç, gübre, yem gibi girdiler de şirketler tarafından temin edilir. Firma çiftçiye üretilen ürünü belirli fiyatlardan almayı taahhüt eder.