|
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından organik çay tarımı için yürütülen organik çay gübresi ile ilgili çalışmalar, düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
|
19.06.2012
811
|
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun başkanlık ettiği toplantıya ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Yunus Kaldırım ve Dr. Turgay Turna, Çay Tarım Dairesi Başkanı Süleyman Bekar, Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Araştırma Müdürü Ali Kabaoğlu, şube müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İbrahim Hakkı Güçdemir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Gülen Özyazıcı, Bitki Besleme Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Daire Başkanlığı Mühendisi Esin Mertol ve Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Prof. Dr. Gülen Özyazıcı katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İbrahim Hakkı Güçdemir, tamamıyla çay çöpünden ve organik katkı maddeleri kullanılarak üretilen ve deneme yapılmak üzere ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Araştırma Müdürlüğü'ndeki deneme bahçelerinde çay plantasyonlarına uygulanan organik çay gübresi hakkında yaptığı konuşmada, gübrenin uygulanmasına yönelik sorunların çözümlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Güçdemir, "Biz yaptığımız çalışmalarda bir organik gübre formülü üzerinde çalışıldığını gördük. Epey de yol alınmış, başarılı sonuçlar elde edilmiş. Önemli olan burada bu gübrenin uygulanma şeklidir. Çay plantasyonlarını gezdiğimizde gördük ki normal kimyasal gübrenin dahi uygulanmasında problemler var. Bu gübreden gerekli faydanın sağlanabilmesi için bunun muhakkak toprakla karışması gerekir. Bunun içinde ne gibi çözümler bulabiliriz bu noktada ortak bir toplantı yapıp ortak görüş oluşturmak istiyoruz" dedi.