|
Türkiye'de leblebilik nohut üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştirildiği Uşak'ta, Antraknoz hastalığı (Yaprak saplarının lekelenmesi) nedeniyle leblebilik nohut üretim miktarı her geçen yıl düşüyor.
|
29.08.2013
769
|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Güngör yaptığı açıklamada, il genelinde leblebilik nohut üretiminin hızla azaldığını, üreticilerin alternatif tarım ürünlerine yöneldiğini söyledi. O nedenle nohut fiyatlarının son yıllarda hızla artığını ifade eden Güngör, söz konusu artışın hastalıkla doğru orantılı olduğunu belirtti.
Türkiye'deki toplam leblebilik nohut üretiminin yüzde 55'inin Uşak'ta gerçekleştiğine dikkati çeken Güngör, şöyle konuştu:
"İlimizde son 10 yıl ortalamasına bakıldığında nohut ekimi yapılan arazi miktarı 400-500 bin dekarken son yıllarda üretim yapılan alan neredeyse yarı yarıya azaldı. Son yıllarda Antraknoz hastalağı nedeniyle verimlilik çok düştü. Yani üretici beklediğinin yarısı kadar ürün alabildi. Ürün verimindeki düşüşün tek nedeni bu hastalıktır. Bu hastalık nedeniyle üretici alternatif tarım ürünlerine yönelmeye başlamış, nohut üretimindeki düşüş ise nohut fiyatlarını iki katına çıkartmıştır. Böylece nohutun kilogram fiyatı 2 TL'den 3.5 TL'ye kadar yükselmiştir"
Uşak'ta üretilen nohutun tamamına yakınının kırmızı leblebilik türü olduğunu ve tarım alanlarının yüzde 18'inde bu ürünün yetiştirildiğini aktaran Güngör, nohut tarımında yaşanan sorunları çözmek için hastalığa dayanıklı çeşitlerin önemli olduğunu söyledi.
"Ulubey'de üretim yüzde 30 düştü"
Nohut üretiminde önemli bir yer tutan Ulubey ilçesinde ise üretim bir önceki yıla oranla yüzde 30 geriledi.
Kaymakam Mehmet Aksu, ilçede nohut üretiminin her yıl biraz daha azaldığını belirterek, "2012 yılında ilçemizde 71 bin 450 dekar alanda nohut üretimi yapılırken, 2013 yılında nohut ekili alan miktarı 49 bin dekara düşmüştür. Üreticiler nohut üretimini bırakıp buğday, arpa üretimine yönelmeye başladı" dedi.