Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için yetiştiricilerin desteklenmesi amacıyla uygulama esasları tebliği yayınladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında yer alan hayvancılık destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Buna göre desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip banka aracılığı ile ödenecek.
-ANAÇ SIĞIR VE MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ DESTEKLEMELERİ-
Anaç sığır yetiştiriciliği yapan, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle en az beş baş anaç sığıra sahip, yetiştirici veya üretici örgüt üyesi yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılacak. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve süt üreticileri birlikleri, bu Tebliğin 3. maddesinde belirtilen yetiştirici veya üretici örgütlerinden birine tüzel kişilik olarak üye olması halinde tek işletme olarak kabul edilecek ve 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiriciler hariç, tam ödeme yapılacak. Anaç manda yetiştiriciliği yapan, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bulunan illerde birlikler, bulunmayan yerlerde ise ile veya ilçe müdürlüğü aracılığıyla başvurusu olan ve hayvanları Türkvet'e kayıtlı yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına anaç manda desteklemesinden yararlandırılacak. Anaç manda desteğinden yararlanacak olan yetiştiricilerde sayı şartı aranmayacak.
Müracaat yeri, şekli ve zamanı; anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu yetiştirici veya üretici örgütüne dilekçe ile başvuracak. Yetiştirici veya üretici örgütleri, kooperatifler bölge veya il üst birlikleri aracılığıyla olmak üzere üyeleri adına 1-31 Aralık 2013 tarihleri arasında il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edecek.
Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 1 Kasım 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bulunan illerde birlik aracılığıyla, bulunmayan yerlerde ise il veya ilçe müdürlüklerine yazılı olarak müracaat edecek. Birlik olan illerde, üye olmayanların müracaat işlemleri de birlikçe yürütülecek. Birlikler bu işlem karşılığı bir ücret alamayacak, kesinti yapamayacak. Müracaatında usule ilişkin eksikleri bulunanlar yazılı olarak uyarılacak ve on gün içerisinde eksikliğin tamamlanması istenecek.
-ANAÇ KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMELERİ-
Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılacak. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu birliğe, ekinde KKKS'de güncellenmiş hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçe ile 1 Eylül 2013 - 30 Kasım 2013 tarihleri arasında başvuracak. Gerektiğinde başvurular Bakanlık tarafından 15 Aralık 2013 tarihine kadar uzatılabilecek. Bu sürede birlikler, 30 Kasım 2013 tarihli KKKS'ndeki işletme ve hayvan bilgileri değişmemek şartıyla sadece üyelerinin destekleme müracaat dilekçesini alacak.
-TİFTİK KEÇİSİ-
Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftik Birlik) veya Kooperatiflerine satan üreticilere, ürettiği tiftiğin kilogramı başına destekleme primi ödenecek.
Çiğ süt üretiminin desteklenmesi
Çiğ süt primi; üretmiş olduğu çiğ sütü, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işleme tesislerine, fatura veya müstahsil makbuzları karşılığında kendisi veya üyesi bulunduğu yetiştirici, üretici örgütü vasıtasıyla satan, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir yetiştirici veya üretici örgütüne üye olan, SKS veri tabanına altyapısı kurulan yerlerde anlık olarak, alt yapısı kurulmamış yerlerde aylık olarak kaydettiren yetiştiricilere, hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü için soğutulmuş süte farklı olmak üzere her litre için destekleme ödemesi yapılacak.
Tebliğ'de buzağı destekleri, ıslah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi, arılı kovan desteklemesi, bombus arısı kullanımı desteklemesi, ipekböceği yetiştiriciliğinin desteklenmesi, besilik erkek sığır desteklemesi, hayvan hastalığı tazminatı desteklemeleri, hastalıktan ari işletme desteklemeleri, programlı aşı uygulamaları gibi bir çok hayvancılık desteğinin uygulama esaslarına ilişkin detaylar verildi.
TarimsalPazarlama.com