Çevre, insan ve hayvan sağlığını korumak amacı ile organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyiciler ile mikrobiyal, enzim içerikli ve diğer ürünlerdeki ağır metal oranları belirlenen değerli aşamayacak. Buna göre kadmiyum oranı 3 mg/kg (ppm), bakır 450 mg/kg, kurşun 150 mg/kg değerini geçmeyecek. Sadece hayvansal orijinli organik gübrelerin üretiminde kullanılan hammaddelerde ve mamul ürünlerde kalay aranacak. Organomineral gübrelerde; fosfor eklenmişse kadmiyum aranmaz, organomineral gübrelerde iz element olarak çinko ve bakır beyan edilmişse ağır metal olarak değerlendirilmeyecek. Evsel atıklardan elde edilen kompost ithal edilerek piyasaya arz edilmeyecek.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileştirilmesi, bitkisel üretimde verimliliğin artırılması, insan sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyiciler ile mikrobiyal, enzim içerikli ve diğer ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak, tanımlamak, bunlara ait analiz metotlarını belirlemek ve bu ürünlerin ithali, ihracı, üretimi, piyasaya arzı ile kayıt altına alınmasına ilişkin uyulması gereken usul ve esaslar ile bu usul ve esaslara uyulmaması halinde uygulanacak olan yaptırımlar belirlendi. Yönetmelik organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyiciler ile mikrobiyal enzim içerikli ve organik kaynaklı diğer ürünler ile "Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" ekinde yer alan ürünleri kapsayacak.
-AĞIR METAL SINIRLARI-
Çevre, insan ve hayvan sağlığını korumak amacı ile bu Yönetmelikte ifade edilen gübrelerdeki ağır metal oranları mg/kg (ppm) cinsinden geçemeyeceği değerler belirlendi. Sadece hayvansal orijinli organik gübrelerin üretiminde kullanılan hammaddelerde ve mamul ürünlerde kalay aranacak. Organomineral gübrelerde; fosfor eklenmişse kadmiyum aranmaz, organomineral gübrelerde iz element olarak çinko ve bakır beyan edilmişse ağır metal olarak değerlendirilmeyecek.
Çevre, insan ve hayvan sağlığını korumak amacı ile organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyiciler ile mikrobiyal, enzim içerikli ve diğer ürünlerdeki kadmiyum oranı 3 mg/kilogramı, bakır 450 mg/kilogramı, kurşun 150 mg/kilogramı (ppm)geçmeyecek,
Ağır metal oranları
şöyle belirlendi:
/**
Kadmiyum (Cd) 3
Bakır (Cu) 450
Nikel (Ni) 120
Kurşun (Pb) 150
Çinko (Zn) 1100
Civa (Hg) 5
Krom (Cr) 350
Kalay (Sn) 10**/
-YETKİLİ KOMİSYON-
Yetkili Komisyon, Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Başkanlığında, ilgili dairede konu sorumlusu teknik elemanlar, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, İlgili Fakültelerin Biyoloji, Kimya Ana Bilim Dalları, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE)'den birer uzman ile ihtiyaç duyulacak konularda diğer kurum ve kuruluşlardan davet edilecek uzmanlardan oluşacak. Yetkili Komisyon, en az beş üye ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alacak. Oyların eşitliği halinde, Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak.
Yetkili Komisyon; bu Yönetmelik kapsamında yurt içinde üretim yapacak firmaların üretim izinlerini değerlendirmek, gerekli görüldüğü hallerde bu Yönetmelik eklerinde yer alan, ithal edilecek veya piyasaya arz edilecek ürünleri görüşmek, ayrıca mikrobiyal ürünlerin ithalatı ve piyasaya arzı ile Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Ek-1'inde yer alan ürünleri değerlendirmek esası üzerine toplanacak.
-ÜRETİM İZNİ-
Yönetmelik kapsamında yer alan hayvansal menşeli ürünler hariç, ürünleri üreterek piyasaya arz edecek firmalar, gerekli belgelerle birlikte Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM)'e müracaat edecek. Bu Yönetmelik kapsamında yer alan hayvansal menşeli ürünler dışında kalan ürünlere, ithalat izni düzenlenebilmesi için gerekli belgelerle birlikte, yönetmeliğe uygun olan veya ürünü talep edenin isteği doğrultusunda hazırlanan ve hayvansal menşeli ürünler dışında kalan ürünlere, ihracat ön izni düzenlenebilmesi için gerekli belgelerle birlikte BÜGEM'e müracaat edilecek.
-LİSANS VE TESCİL-
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ürünleri üreterek veya ithal ederek piyasaya arz eden/edecek firmalar, faaliyetlerini belgelemek amacıyla Lisans Belgesi, her bir ürünü için ise piyasaya arz etmeden önce Tescil Belgesi almakla mükellef olacak. Ancak, ithal edildikten sonra piyasaya arz edilmeden üretimde kullanılacak ürünlerde tescil belgesi şartı aranmayacak. Hayvansal menşeli ürünleri üreten veya ithal eden firmalara Lisans Belgesi ve Tescil Belgesi düzenlenebilmesi için, firmalar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (GKGM)'nden alınan kayıt belgesinin veya çalışma izni onay belgesinin bir örneğini ibraz edecek.
-PİYASAYA ARZ-
Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ürünler, ambalajları açıldığında eski haline dönüşemeyecek şekilde ambalajlanmış olarak piyasaya arz edilecek.
-ANALİZ METODU ANALİZ RAPORUNDA BELİRTİLECEK-
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünler, belirlenen toleranslar da dikkate alınarak Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği esaslarına göre denetlenecek. Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerin analizleri, belirlenen metotlara göre yapılacak ve analiz metodu analiz raporunda belirtilecek.
Ürünü temsil eden numunelerin alınması ve alınacak numune sayısının belirlenmesi Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde verilen numune alma metotları esasına göre yapılacak.
-VERİLERİN BİLDİRİLMESİ-
Yönetmelik kapsamında yer alan ürünleri üreterek veya ithal ederek piyasaya arz eden kişi ve kuruluşlar, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dahilinde tedarik, satış ve stok miktarlarını içeren bilgileri istatistiki veri tabanı oluşturmak üzere Bakanlığa gönderecek.
-ORGANİK TARIM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEN ÜRÜNLER-
Yönetmelik kapsamında yer almayan ancak, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin ekindeki "organik gübreler" listesinde yer alan ürünler, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gereklerini de yerine getirmek kaydıyla, Yetkili Komisyon tarafından değerlendirilerek bu Yönetmelik esaslarına göre belgelendirilecek.
-İTHALATI YASAKLI ÜRÜNLER-
Yönetmelik kapsamında yer alan evsel atıklardan elde edilen kompost ithal edilerek piyasaya arz edilmeyecek.
Yönetmelik ile Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
-GEÇİŞ HÜKÜMLERİ-
Bugüne kadar Bakanlıkça düzenlenen tescil belgelerinden, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmayanlar, 4 Haziran 2015 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerine uyum sağlayacak.