Türkiye'de bir çiftçinin ortalama 10 parsel arazisi olduğunu anlatan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Gürsel Küsek, "Bu parsellerin çoğunun yolu yok, sulama kanallarından doğrudan yararlanamıyor, su ihtiyacını komşu parseller üzerinden sağlıyor. Parsellerin şekilleri tarımsal mekanizasyon için de uygun değil. Bunların bir an önce düzeltilip, tarımsal mekanizasyona, sulamaya uygun, yetiştirilen ürünlerin dünya ile rekabet edebilir duruma getirilmesi gerekiyor" dedi.
2008'den sonra çalışmaların hızlandığını, 5,5 milyon hektardan 3 milyonunun toplulaştırıldığını aktaran Küsek, çalışmaları 2023'ten önce çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı.
Çiftçi çekingen davranıyor
"Çiftçinin bu işi iyi bilmesi gerekiyor. Toplulaştırmayla neler yapılabilir, bunun ne faydaları var? bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçi toplulaştırmayı çok iyi bilmediği için çekingen davranıyor. 'Tüm parsellerim yerinde kalsın' gibi direnç gösterebiliyor. Türkiye'de bugüne kadar yapılan çalışmaları yerinde görmeleri önemli. Çiftçimizin toplulaştırmayı çok iyi öğrenmesi gerekiyor. Bu sayede daha başarılı toplulaştırma yapacağımızı, daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bu konuda eğitim çalışmaları da yapıyoruz. Çifçimiz sulamayı, gübrelemeyi, ilaçlamayı iyi biliyor ama toplulaştırmayı çok iyi bilinmiyor. Bu sorun birkaç yılda aşılır ve çiftçimiz bunu talep eder hale gelir ." diyerek sözlerini tamamladı.
Tarımsal Pazarlama