|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi eker, Türkiye'de herhangi bir üründe bir kıtlığın olmadığını belirterek kaos lobisinin mutfaklara dadandığını vurguladı.
|
18.01.2014
446
|
İthalatın sadece terbiye maksatlı bir ithalat olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "Gerçek bir arz eksikliğinden, mal kıtlığından fasulye yetersiz yok onun için fiyatlar arttı falan diye bir şey yok. Ne patates, ne pirinç, ne fasulye için ya da herhangi bir ürün için böyle bir şey asla söz konusu değil" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, NTV'nin sorularını yanıtladı. Bakan Eker, "'Şuanda tarımsal bir kuraklık yok ama yine de endişeliyim' dediniz şu an itibarıyla durumu nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine, "Meteoroloji ile irtibat halindeyiz. Bize şuanda çok kuvvetli olmamakla birlikte tahmini şubat ayında inşallah yğış olursa o ilkbahardaki ihtiyacı en azından giderir. Bu da meteorolojik kuraklıkla kalmış olur. Meteorolojik kuraklık gerçekte var. Mesela ekim aralık arasındaki gerek uzun yıllar ortalaması gerek geçen yıla göre baktığımızda Türkiye'nin birçok bölgesinde yüzde 60-70'lere varan ölçüde kuraklık olduğunu görüyoruz. Bizim tarımla ilgili husus şu bitkinin belirli dönemde suya rutubete ve neme ihtiyacı var. Ekiliş döneminde toprakta rutubet olması lazım ki tohum çimlensin" diye konuştu.
-"3 TANE KURAKLIK TEST MERKEZİNDEN BİRİSİ KONYA'DA"-
"Tarım için kritik aylar hangileri?" sorusu üzerine ise Bakan Eker, "Çukurova bu sene kurak geçti. Ama bu telafi edilebilir bir sürede henüz eğer şubat yağışları iyi gelir de bundan sonraki sürede iyi olursa sorunu kurtarırız ama eğer önümüzdeki haftalarda ve aylarda da yağış olmazsa o zaman Allah korusun ciddi bir endişe duyarız. Biz bakanlık olarak 2007 yılında yaşadığımız kuraklıktan sonra biz bir kuraklık eylem planı hazırladık. Türkiye'de ilk defa bir kuraklık test merkezi kuruldu. 3 tane kuraklık test merkezinden birisi Türkiye'de Konya'da. Orada kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi gerek buna ait araştırmaların yapıldığı bir enstitü orası. Biz Tedbirlerimizi ona göre alacağız" şeklinde konuştu.
-"TEDBİR EYLEM PLANIMIZI MADDE MADDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"-
Kuraklık Eylem Planı'nın kuraklık oluşmaya başladığı zaman aşama aşama devreye gireceğine dikkat çeken Bakan Eker, "Biz şuanda tarımsal kuraklık açısında endişe ettiğimizi ifade ediyoruz. Bunun ötesinde bir şey söylemek mümkün değil çünkü orta da henüz kesin net bir tablo yok. Tarımsal üretimi etkileyen bir şey yok. Sadece etkilemesi muhtemel bir durum söz konusu. Biz burada endişe ettiğimizi söylüyoruz. Bu sene kar az, yağış az. Önümüzdeki haftalarda yağış artarsa bunları telafi etmiş olacağız. Tedbir eylem planımızı madde madde hayata geçireceğiz" açıklamasında bulundu.
Bakan Eker, "Birçok üründe fiyatlarla ilgili haberler gündemde. Kuru fasülyede gümrük vergisine ilişkin kararname ne alemde?" sorusu üzerine, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Biz imzaladık. Şuan ya Sayın Başbakanda, ya da Cumhurbaşkanında" dedi.
-"BU İTHALAT SADECE TERBİYE MAKSATLI BİR İTHALAT"-
İthalat konusuna ilişkin bir soruya yanıt veren Bakan Eker şunları kaydetti:
"Bu ithalat sadece terbiye maksatlı bir ithalat. İhtiyaç olduğundan falan değil, aslında bu kaos lobisi şimdi mutfaklara dadandı, onun üzerinden bir şey yapmaya çalışıyor. Gerçek bir arz eksikliğinden, mal kıtlığından fasulyeye yetersiz, yok onun için fiyatlar arttı falan diye bir şey yok. Ne patates, ne pirinç, ne fasulye için ya da herhangi bir ürün için böyle bir şey asla söz konusu değil. Tamamen maalesef gazetelerin, televizyonların ekonomi muhabirleri bu manada sizin aracılığınızla onlara da sesleniyorum. Bu konuda haber kaynaklarını doğrulayacak veya onu araştıracak bir şeye girmiyorlar. Bir tek kişi bazen söylüyor ithalat lobisinden birisi söylüyor veya fiyatın arttırılmasını isteyen birisi kulağına bir şey fısıldıyor, hemen o da onu habere dönüştürüyor. Öbür kanal da, "bak o bunu söyledi biz de yapalım' diyor haberi. Herkes birbirini böyle zincirleme etkiliyor. Bu doğru değil. Net söylüyorum. Geçen sene kuru fasulye üretimi 200 bin ton. Bu sene 195 bin ton. Önceki yıllarda da 30 bin ton civarında yaklaşık ithalat var bu sene de ona yakın. Bu senede yakın bir tutarda ithalat var. Fiyatlara baktığımızda, market ortalamalarına baktığımızda ürünler içerisinde çeşitlilikler var. Mesela ispir fasulyesi toplam üretimin yüzde kaçı? Alıp da onun bir marketteki fiyatını baz alıp bunun fiyatı şuraya çıktığı dediğiniz de doğru söylemiş olmuyorsunuz."
-"ŞUANDA SADECE NİĞDE VE NEVŞEHİR'DE 700 BİN TON SATIŞA HAZIR SOFRALIK PATATES VAR"-
Türkiye'nin geçen sene 4 milyon tonun üzerinde patates üretimi yaparak cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yaptığının altını çizen Bakan Eker şöyle devam etti:
"309 bin ton patates ihraç edildi. Ben önceki gün arkadaşlarımı Nevşehir ve Niğde'deki patates depolarına gönderdim. Bir saat patates depolarına girip oralarda ölçüm sayım yaptılar. Şuanda sadece 2 vilayette Niğde ve Nevşehir'de 700 bin ton satışa hazır sofralık patates var. 100 bin tonun üzerinde diğer vilayetlerde var. 800 yüz bin ton sofralık patates var. 400 bin tonda tohumluk patates var. 150 bin tonu bunların sertifikalı olmak kaydıyla toplam 400 bin tonda tohum patates mevcut. Yani ne tohumluk için ne de sofralık için hiçbir endişe yok. Seyircinin aklına şu soru gelebilir: Türkiye'nin üretimi ne kadar? Aylık Türkiye'nin tüketimi 250 bin ton civarında patateste. 800 bin ton elimizde var. Yeni patates nisan ayında çıkıyor. Pirinçte cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. 900 bin ton çeltik üretildi bu sene. 540 bin ton pirinç yapar bu. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de stoklarında pirinç var. Toprak mahsulleri ofisi kilogramı 2.5 TL'den pirinç satıyor. Türkiye'nin toplam pirincinin tüketilen pirincin, üretilen pirincin yüzde 85'e yakını Osmancık çeşididir. Osmancık çeşidini değil de lüks baldo pirincin fiyatını esas alırsanız onun fiyatı başka. Şimdi Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) yeni bir şey yapıyor. Marketlerle de anlaştı. Marketlerle de TMO'nun odasıyla 2 kilogramlık paketler halinde 2.90 TL'ye kilogramını marketler de kendi işyerleri dışına da verebilecek. Ne pirinçte ne fasulye de ne de patates de toplumda hiçbir şekilde arz eksikliği yok. Yeteri kadar hepsi var. Fiyat artışını gerektirecek bir şey yok."
Balıkla ilgili de yanlış şeylerin söylendiğini vurgulayan Bakan Eker, "Hamsi geçen sene 160 bin ton vardı. Bu sene Aralık'a kadar sadece 200 bin ton avlandı. Yani geçen seneye göre şuan itibarıyla 40 bin ton fazla hamsi var. Sezon sonuna kadar bu 250 bin tona çıkacak" diye konuştu.
-"FİYAT ARTIŞLARINDA UÇ NOKTALARI ALIP HABER YAPIYORLAR"-
Bakan Eker, et fiyatları konusuna ilişkin ise şunları kaydetti:
"Bugün en düşük kuşbaşı fiyatı 22.90 TL en pahalısı ise 27.90 TL. Bütün marketlerin fiyatlarını takip ediyorum. Bu fiyat artışları normal, ne perakende satışta ne de toptan satışta bir artış söz konusu değil. Biz yılda 1 milyon ton et tüketiyoruz. Biz Türkiye'nin ortalamasına bakıyoruz. Türkiye ortalamasında ne üretim fiyatlarında ne üretici fiyatlarında ne de tüketici fiyatlarında önemli bir değişiklik yok. Yeteri kadar et var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye hayvansal ürün ihracatı rekor kırdı. 1.2 milyar dolar. Türkiye bu sene et ve süt ürünü dışarıya sattı. Hayvan sayısında besin sayısında diğer süt hayvanı sayısında da bir azalma yok. Canlı hayvan varlıklarında da yeteri kadar stokumuz var. Bu sene mesela kurbanda hayvanda ithal etmedik. Fiyat artışları varsa gerçekse, bana göre gerçekte değil, bunlarda sadece uç noktaları alıp haber yapıyorlar. Ondan öyle görünüyor."