|
Bucak ilçesine bağlı Seydiköy'deki tavuk üretimi ekonomik nedenlerle yapılamayınca, boş kalan kümeslerden 22'sinde "Hayata Dönüş Projesi" kapsamında hindi üretimi yapılıyor.
|
30.05.2013
643
|
Burdur İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal yaptığı açıklamada, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonuyla 1990'lı yıllarda Seydiköy'de yapılan 120'nin üzerinde kümesin zamanla atıl hale dönüştüğünü söyledi.
Bucak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün girişimleriyle başlatılan "Hayata Dönüş Projesi" kapsamında 22 kümeste hindi üretimi yapılmaya başlandığını anlatan Erkal, destek verecek kaynak ve kredi kullanımı sağlayacak firmalarla görüşülerek iyi bir çalışma yapıldığını kaydetti.
Erkal, hindi üretimine genç ve sağlıklı hindilerle başlanması gerektiğini vurguladı. İşin en can alıcı noktasının hindileri alacak firma ile yapılacak anlaşma olduğunu belirten Erkal, "Burdur için birçok alanda alternatif çalışmalar hazırlıyoruz. Üreticilerimiz için bu tür farklı üretim seçenekleri konusunda eğitim faaliyetleri, tanıtımlar ve yerinde inceleme metotlarıyla Burdur'da tarım ekonomisine yeni bir soluk kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.
Yılda 150 bin hindi üretimi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Gönenç ise Seydiköy'ün daha önce tavukçuluk yapan bir köy olduğunu, özellikle geçmiş yıllarda tavukçuluğun hızlı bir gelişme gösterdiğini kaydetti. Zaman içinde maliyetlerin artmasıyla köylülerin tavukçuluğu bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Gönenç, "Dolayısıyla kümesler atıl hale dönüştü. Zaman içinde kümesleri nasıl değerlendirebiliriz, ne yapabiliriz diye bunun derdine düştük. Bu arada çiftçilerimizden ekonomik gücü iyi olanlar kümeslerini bozarak büyükbaş hayvan ahırına çevirdiler. 120 kümesten 30'u ahıra dönüştürüldü" dedi.
Gönenç, hindi üretimi yapan bir firma ile görüştüklerini ve "köyde hindicilik yapabiliriz" anlayışının ortaya çıktığını anlattı. Köylülerle hindi üretim tesislerini gezdiklerini ve bu işin köyde de yapılabileceğini gördüklerine işaret eden Gönenç, şöyle konuştu:
"Dolayısyla kümeslerin rehabilitasyonu gündeme geldi. Kümeslerde, kanal üzerine oturtulmuş kafes sistemi vardı. Bu sistemden, düz zeminli sisteme geçmek için çalışma yapıldı. Hindi yetiştirirken gerekli malzeme ve sistemlere ihtiyaç vardı. Üretim için sözleşme yaptığımız firma bize bunları taahhüt etti. Boş durumda olan 80 kümesten 22'sini 1 yıl içinde hindi üretilebilir duruma getirdik. Hindinin 3-4 aylık üretim zamanı var. Şu anda köyde her dönem için 50 bin hindi üretim kapasitesine sahibiz. Firma köylüye civcivini, yemini veriyor, veteriner ihtiyacını karşılıyor. Firma diğer boş kümeslerin de rehabilite edilip hindi üretimine geçilmesini istiyor."
TarimsalPazarlama.com