|
Bitlis'in Ekinli köyünde elma bahçesi oluşturan Mahmut Çoban, hobi olarak bu işe başladığını ve daha sonra ticarete dönüştürdüğünü söyledi.
|
2.11.2012
1013
|
Yaklaşık 7 yıl önce 5 dönümlük arazi üzerine 300 elma fidanı diken Çoban, göstermiş olduğu çabanın meyvelerini bu yıl alıyor. Çoğunlukta starking ve golden olarak yetiştirdiği elmaların ilk verimini yaklaşık 1,5 ile 2 ton olacağını kaydeden Çoban, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür etti. Bahçe sahibi Mahmut Çoban, "Hobi olarak başladığım işte Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleri ve kendi çapımla meyve bahçemi oluşturdum. Amacım bu bölgede, ilimizde ve köyümüzde bu meyveciliği geliştirmektir. Sağ olsunlar müdürlüğümüz bu aşamada bizlerden hiçbir desteklerini esirgemediler. Sürekli olarak bizimle olup kontrollerini yaptılar. 7 yıl önce hobi olarak başlatıp ta bu safhaya getirdiğim bu bahçemde ticari amaca dönüşmek zorunda kaldım. Umarım bütün köylüler ve çiftçilerimiz meyveciliği daha güzel ve daha geniş kapsamlı olarak yaparlar. Bu arazi üzerinde yaklaşık olarak 300 ağacım var. Yıllık olarak ise 5 ton ve üzeri ürün alabilirim. Ancak geçtiğimiz yıl kış aylarını çok ağır yaşadığımızdan dolayı ağaçlarımız oldukça hasar gördü. Bu nedenden dolayı bu yılki ürünümüz düşük olacaktır" diye konuştu.
5 dönüm olarak başladığı elma bahçesini ileriki yıllarda 20-30 dönüme çıkarmayı hedeflediğini ifade eden Çoban, "Şu anda ailemle birlikte bahçede çalışıyoruz. Ancak bahçeyi büyüttüğümüz zaman istihdam alanına da katkı sağlayacağız" dedi.
Bitlis Vali Yardımcısı Akif Pektaş ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, elma bahçesine ziyarete gittiler. Vali Yardımcısı Pektaş, 6 yıllık uğraşın meyvelerini toplayıp yediklerini kaydederek, bu bahçenin diğer çiftçilere örnek olması gerektiğini ifade etti. Akif Pektaş, her başarılı çalışmanın meyvelerini yemelerinin büyük bir zevk olduğunu belirterek, "Bitlis'te çok güzel bir ortamda bulunuyoruz. İlgili müdürlüğümüzün desteği ve bahçe sahibinin girişimcilik ruhuyla beraber çok güzel bir çalışma ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu çalışmanın meyvelerini de bugün hep beraber yemiş olduk. Ümit ediyoruz ki burada ortaya konulan bu güzel eser bütün yöreye örnek teşkil eder. Bundan sonrası içinde ekonomik anlamda yöremizin gelişmesine katkı sağlar. Tabi meyvecilik bunun dışında diğer hayvansal ve zirai faaliyetler bölge halkımızın en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. İnsanlarımızın bu tip alanlarda öncelikli olarak faaliyette bulunabilmesi, bu tür bahçeleri görüp gezmesiyle doğru orantılıdır. Bu anlamda benzer faaliyetlerde bulunacak çiftçilerimizin de çalışmaları yerinde görmesi, ileriki zamanda büyük bir olumlu gelişim sağlayacaktır" şeklinde konuştu.