|
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin hazırladığı ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen "Iğdır İlinin Hayvansal Üretim Yapısı ve Potansiyelinin Belirlenmesi" projesi kapsamında hayvansal üretim yapısı ve potansiyeli araştırılacak.
|
15.02.2013
937
|
"Iğdır İlinin Hayvansal Üretim Yapısı ve Potansiyelinin Belirlenmesi" projesinin SERKA tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği Programı (DFDP) kapsamında desteklendiğini belirten Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kasım Şahin, proje süresinin 3 ay, bütçesinin ise 26 bin 900 TL olduğunu kaydetti. Projenin amacı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kasım Şahin, Iğdır'ın hayvansal üretim yapısını tespit etmeyi ve Iğdır'daki hayvansal üretimin veriminin de artırılmasının yanında çeşitlendirme imkanlarını da araştırmayı hedeflediklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Iğdır ilinin hayvansal üretim potansiyeli tespit edilmelidir.
Iğdır ilinin sahip olduğu mikroklima özelliği de dikkate alındığında, yem bitkileri için üretim sezonunun uzun olabileceği düşünülerek ilde hayvansal üretimin verimi de dahil artırılmasıyla birlikte çeşitlendirilme imkanları da mevcuttur. Bir ülkenin veya bölgenin kalkınmışlık değeri yem bitkileri ekimi ile doğru orantılıdır. Iğdır'da tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için mevcut ham madde başta süt ve et olmak üzere; kaynaklarının tespiti ve ham madde üretiminin yönlendirilmesi gerekmektedir. Hayvansal üretim yapan veya yapma eğiliminde olan üreticilerin mevcut düşünceleriyle birlikte geleceğe dönük görüş ve düşüncelerinin tespitinden hareketle, Iğdır'da hayvancılığın gelişimi hakkında bir projeksiyona ihtiyaç vardır. Iğdır ilindeki mevcut hayvansal üretimin katma değerinin yükseltilmesi de gerekmektedir. Stratejik bir alan olan hayvansal üretimin devamlılığı sağlanmalıdır" dedi.
"KÖYLERDE YAŞAYAN ÇİFTÇİLERLE BİREBİR GÖRÜŞEREK VERİ TOPLAYACAĞIZ"
Proje kapsamında yapılacak olan araştırma faaliyetleri ile ilgili bilgi veren proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şahin, çalışma ekibinin oluşturulması ve eğitimi, anket formlarının hazırlanması, araştırma alanının tespiti ve anketlerin uygulanması ve analizi gibi çalışmaların yapılacağını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Çalışmanın başlamasıyla birlikte 15 günlük süre zarfında literatür taraması, anket formlarının hazırlanması ve ana kitlenin tespitini yapacağız.
Aynı süreçte araştırma ekibi oluşturulduktan sonra anket çalışmasında yer alacak akademik personel belirlenerek, konuyla ilgili bir eğitim çalışması da yapacağız. Iğdır'da hayvansal üretimin yaygın olarak yapıldığı merkez başta olmak üzere Karakoyunlu, Aralık ve Tuzluca ilçelerinden seçilecek köylerde hayvansal üretim yapan üreticilerden birincil veriler toplayacağız. Köylerde yaşayan çiftçilerle birebir görüşme yoluyla anket çalışması yaparak, araştırmayla ilgili veri toplayacağız. Toplanacak olan bu veriler 2012 üretim dönemine ait olacak" diye konuştu.
TarimsalPazarlama.com