|
Antalya'nın Finike ilçesinde ihracat problemi nedeniyle nar üreticisi zor günler yaşıyor.
|
7.11.2012
885
|
3 milyon nar ağacının bulunduğu ilçede, 20 bin ton nar üretiminin 13 bin tonu soğuk hava depolarına kaldırılırken 8 bin tonu da tüccar vasıtası ile iç piyasaya satıldı. Geçen yıl 1 lira ile 1 lira 20 kuruş arasında alıcı bulan nara tüccar ihracat sıkıntısı nedeniyle 60 ile 80 kuruş fiyat veriyor. Düşen nar fiyatı, iç piyasada narın bol bol tüketilmesine neden oluyor.
Bu bölgede yetişen narın, aynı portakalı gibi kaliteli ve lezzetli olduğunu dile getiren Finike Ziraat Odası (FZO) Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, fiyatların istenilen seviyede olmamasını üretimin fazlalığına ve ihracata gönderilememesine bağladı. Nar para etmeye başlayınca birçok çiftçinin bu sahaya yöneldiğini dile getiren Sarıçobanoğlu, "Finike'de narın dörtte üçü buzhanelere konuldu. Son 8- 9 yıla bakarsak herkes nar yetiştirmeye geçti. Bir anda dikim 3 milyona çıktı. Bütün köyler nar oldu. Biz oda olarak Adana, Harran gibi yerlere nar fidanı gönderiyoruz. Finike'de bulunan 23 fabrikadan sadece bir tanesi ihracata mal gönderiyor. Gerisi iç piyasaya." dedi.
İlçedeki 19 soğuk hava deposunun tıka basa narla dolduğunu vurgulayan Başkan Sarıçobanoğlu, havaların iyi gitmesinin nar üreticisinin lehine bir durum olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: "Yağmurların geç başlaması nar üretimini olumlu etkiledi. Aksi taktirde nar yarılır ve 30 -40 kuruşa meyve suyu üretimi için satmak zorunda kalabilirdik."
Turunçovalı nar üreticisi Salim Türkyön ürününü satanlardan. 63 kuruştan tüccarla anlaşan Türkyön, yüzde 5 kesinti ile 30 ton nar verdiğini belirtti. Ucuza vermek istemeyenlerin ise buzhaneye mallarını koyduklarını ve yıl içinde peyderpey piyasaya sürerek para kazanmanın yoluna gittiğini ifade etti. Türkyön, "Ben bu yöntemi tercih etmedim. 63 kuruştan 30 ton narımı verdim tüccara. Kurtuldum." dedi.