|
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada Türk balıkçılığının dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olabilmesi için, açık deniz balıkçılığının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği belirtildi
|
9.05.2014
364
|
Brüksel’de yapılan “Seafood Expo” fuarına katılan Türkiye’nin su ürünleri ihracatçılarının stantlarına büyük ilgi gösterildi. Geçmiş yıllarda yapılan fuarlara oranla bu yıl büyük ilgi gösterildiğini belirten katılımcılar, büyük çapta iş bağlantıları kurduklarını söylediler. Son dönemde balık ihracatındaki hızlı büyümede Türkiye’nin Yunanistan’dan boşalan pazarın doldurulmasında etkili olduğunu belirtildi. Türk balıkçılığı dünya pazarlarından daha fazla pay alabilmek için, artık açık deniz balıkçılığına geçmesi gerektiği de ifade edildi.
Dünyanın en büyük su ürünleri fuarı olarak gösterilen ve bu yıl 22’cisi düzenlenen Brüksel “Seafood Expo” da (Global Su Ürünleri Fuarı) Türkiye’den 14 firma milli katılımcı olarak yer aldı. İhracatta rekor artış var. Türk firmaları 600 metrekarelik bir alanda ürünlerini sergilediler. Fuarla ilgili İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada tamamen profesyonel katılımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen fuarda, Türkiye stantlarına ilginin her geçen yıl daha da arttığını, bunun da ihracata yansımalarının açıkça görüldüğünü kaydedildi. Geçen yıl 565 milyon dolar olarak gerçekleşen su ürünleri ihracatının bu yıl 750 milyon dolara ulaşmasını bekleniyor.
Türk kültür balığı üretiminin son yıllarda 200 bin ton seviyelerine ulaştığını ve Türkiye’nin Norveç’ten sonra dünyanın ikinci büyük kültür balığı üreticisi olduğu belirtildi. Türkiye, büyüyen yerli balık tüketimine tedarik sağlamanın yanı sıra, Avrupa pazarında çupra, levrek ve alabalık gibi türlerin ana tedarikçisi konumuna geldi. Türk kültür balığı endüstrisinin rekabetçi özelliğini muhafaza etmesi için daha verimli, sürdürülebilir, çevre dostu diyetlere ve üretim metotlarına gereksinim olduğu söylendi. Türkiye’nin balıkçılıkta dünyadaki payını daha fazla artırmasının açık deniz balıkçılığı ile mümkün olduğuna işaret edildi.
Dünyanın önemli su ürünleri ve yem üretimi firmalarıyla ortaklık yapıldığı ve bu firmaların Türkiye ortaklarıyla birlikte Türkiye’de fabrikalar kurulacağına da yer verildi.