Prim desteğinin yüzde 50’si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karşılanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık 2014 yılında yaklaşık 535 milyon lira tazminat ödendi.
İlimizde 17492 poliçe karşılığı 6.164.385 lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi. Böylece ürününü sigortalatan üretici doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu.
2015 yılı itibariyle tüm bölgeler için; Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin,
Bitkisel ürünleri (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri), seraları (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını riskleri),
Büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve plakalı (arılı) kovanları, TARSİM tarafından sigorta teminatı kapsamında bulunuyor.
Tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihleri
Sıra Cinsi (Poliçe Düzenleme Tarihi) (Enson Kabul Tarihi)
(Don Teminatı) (Dolu Teminatı)
1 Fındık 5 Mart 16 Nisan
2 Ceviz 10 Mart 10 Nisan
3 Kivi 28 Şubat 25 Mart
4 Şeftali 1 Ocak - 10 Mart 15 Nisan
5 Elma 1 Ocak - 15 Mart 30 Nisan
6 Çeltik - 15 Ağustos
7 Buğday - 26 Mayıs
8 Ayçiçeği - 30 Mayıs
Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzluk olduğunda mağduriyet yaşamamaları için Tarım Sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.
Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, 2090 Sayılı Kanun kapsamında, Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir.
Değerli Çiftçilerimiz sadece yapılması gereken; İl/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne başvurularak, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olunup ya da mevcut kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmasıdır.
Doğal afetlerin yaşanmayacağı ürünü bol ve bereketli bir yıl diliyorum,dedi.