Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında eşi Ali Nihat Gökyiğit tarafından hatıra parkı yapılmak üzere kurulmuş. Daha sonra Botanik Bahçesine dönüşürülmüş. En ilginç yanı otoyoldaki yonca yaprağı üzerine kurulu olması. Bu sebepten, otoyol inşaatı sırasında, epeyce hasar görmüş olan toprağı ıslah etmişler. Botanik Bahçesi olarak halka açılışı 2003 yılı imiş. Alan 2025 yılına kadar Karayolları Genel Müdürlüğünden kiralanmış. Üzerinde inanılmaz büyük, güzel bir çalışma var. İstanbul'un %12 yeşil alan ihtiyacını karşıladığı yazıyor sitelerinde.
Otoyola İnat,Doğal Hayat
Bahçenin otoyolun hemen yanı başında yer alması,araçların egzoslarından çıkan dumanların ve seslerin arasında hayat bulması gerçekten şaşırtıcı.Ama gerçekten görülmeye değer.Bahçe toplam altı ada’dan oluşuyor.Her ada’nın kendine has bitkileri var ve her birinin ismi rastgele verilmemiş bir tarihi örgüye atfedilmiş.
Merkez Ada'da, Çitli bahçe, Kameriye, Nilüfer havuzları, Soğanlı bitkiler kolleksiyonu, Kaya çatlağı bahçesi, Kaya bahçesi, Kurak ve çorak bahçe, Çok yıllık yastık, Kaktüs ve etli bitkiler serası, Saklı bahçe, Meyve bahçesi bulunmakta.
Ertuğrul Adası, adını Japonya açıklarında batan Ertuğrul firkateyninden alıyor. Japon Sakura vakfı, bu alana sakura ağaçları hediye etmiş ve dikmiş. Bölümleri, Tıbbi ve itri bitkiler bahçesi, Anıt zeytin ağacı, Ertuğrul anıtı, Karadeniz bahçesi, Yenilebilir bitkiler bahçesi.
Mesire Adası, bizim Ataşehir'den araba ile giriş yaptığımız kapıdan, yaya olarak geçtiğimiz tünelden sonra ilk varılabilen yer. Renkleri, çocuklar için hazırlanmış oyun parkları ile cıvıl cıvıl. Hazırlanış amaçlarından birisi de piknik yapmak üzere gelenlerin, diğer alanlara zarar vermesini önlemek. Bölümleri, çocuklar için hazırlanan Keşif bahçesi, Mesire alanı ve Menfez galeri.
İstanbul Adasın'da, 18. yüzyıl İstanbul konak bahçesi, İstanbul Boğazı, Mahalle çeşmesi, Osmanlı çadırı, İstanbul bitkileri kolleksiyonu ve sergiler var.
Arboretum adası henüz gelişimine devam eden kısımlardan. Atatürk ve ya Karaca Arboretumu'na erişebilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var
Meşe adaların da ise çeşitli meşe türleri yer almakta.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, bunların yanı sıra dergi ve çeşitli biyolojik bilimsel çalışmalarlada uğraşmakta,yine kurum içerisinde çok büyük bir kütüphane bunun yanı sıra çeşitli konularda kurslar verilmekte.
Bahçe çok geniş çalışmalar yapmakta sanırım buraya yazmakla bitmeyecek.Daha fazla ayrıntı almak isteyenler için bahçenin internet sitesinde bulunan çeşitli tanıtım videolarını izleyebilir,makaleleri okuyabilirsiniz.En kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle…
Bahçenin Web Sitesi;http://www.ngbb.org.tr/tr/