|
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Ege'nin yemek kültürünü oluşturan otları yerinde öğreniyor. Seferihisar Üretici Pazarı'nda Ege otlarını inceleyen öğrenciler, bölgede yetişen otların toplanmasını da öğrendi.
|
5.08.2014
510
|
Geleceğin şeflerini, İlçe Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer karşıladı. Yöredeki çiftçiler ve pazarcılarla sohbet eden öğrenciler, Ege’ye özgü otların tarladan tezgâha ve ardından sofralara gelinceye dek tüm aşamalarını öğrendi. Öğrenciler, topladıkları bilgileri derleyerek proje kapsamında Ege otlarını anlatan bir kitapçık da hazırlayacak.
Neptün Soyer, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün önemli paydaşları arasında yer aldığına dikkat çekti. Geçmişin deneyimini bugüne taşıdıklarını, genç şeflerin ise yarınlara umut olduğunu belirten Soyer, “Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Seferihisar’ın geleneksel mutfağını daha anlamlandırmak ve gençlerle geleceğe taşımak istiyoruz. ‘Ege Mutfağı’ dediğimiz zaman en önemli unsurlardan biri otlardır. Gençlerle birlikte yerinde otları tanıyıp, bu otların nasıl toplandığını, nasıl pişirildiğini ninelerimizden nasıl bize geldiğini ve bu mutfağı nasıl geliştirebileceğimizi paylaştık” dedi.
Ege Mutfağı gençlere emanet
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi Koordinatörü Sırma Güven de, Fransa’nın Lyon kentindeki ‘Les Toques Blanches du Monde’a bağlı Aşçılar Birliği ile birlikte yürütülen çalışmaların kapsamında yıl boyunca düzenli araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Sırma Güven, Ege mutfağının dünya mutfakları arasındaki haklı yerini alabilmesi için Michelin ödüllü Fransız şeflerle çalıştıklarını ifade ederek, Seferihisar’da bu kapsamda yaptıkları hakkında bilgi verdi.
Öğrenci şefler ne düşünüyor?
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sarp Oktay: Ege mutfağını geleceğe taşıyacak olanlar bizleriz. Bunun için öncelikle konuya hakim olmamız, inceliklerini öğrenmemiz gerekiyor. Yörede yetişen Ege otlarını tanıma olanağı yakaladık. Bu otların organik ve tarımsal olarak nasıl yetiştirildiğine yönelik bilgi aldık. İsimlerini, yararlarını nasıl yemekler yapıldığını öğrendik. Mesleğimiz açısından çok yararlı bilgileri yerinde gördük. Edindiğimiz bilgiler, mutfakta farklı lezzetleri dünya standartlarında üretmemiz için bizlere ışık tuttu.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yağız Mete Derelioğlu: Ege mutfağına farklı bir bakış açısı kazandırmak istiyoruz. Ege otlarının neler olduğunu, farklı neler yapabileceğimizi yerinde gördük. Lokal ürünlerle ortaya çıkan ürünlerin örneğin kavurması yapılıyor, yumurtayla tüketiliyor. Farklı bakış açısı getirmek için bu ürünleri tanıdık. Otların hangi şartlarda yetiştiğini, dönemlerini öğrendik. Geleceğe güvenle bakmak için geçmişi ve bugünü iyi irdelemeliyiz. Biz bunu yaptık.