|
Ticaret ve sanayi şehiri olarak malum Kayseri artık tarım ve hayvancılık sektöründe de adından söz ettirmeye başladı.
|
16.12.2014
895
|
Gerek çiftçinin bilinçlendirilmesi gerekse doğru projelerin alakalı kuruluşlar tarafından desteklenmesiyle, yumurta ve alabalıktan sonra kabak çekirdeği de ismini ilin katma değer faizi olan tarım mahsulleri arasına yazdırdı. Türkiye çerezlik kabak çekirdeği imalatının yaklaşık yüzde 35'ini tek başına karşılayan kent, Tomarza'da kurulan çekirdek borsası ile sektörün birim maliyetini da tespit etmeye başladı.
Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan (üstte), Kayseri'nin yumurta ve alabalıkta ilk 3 sırada olduğunu belirterek, "Şeker pancarıyla patateste iyi sayılırız. Çekirdekte de öyle. Ülke genelindeki çerezlik kabak çekirdeği imalatının yüzde 35'i Kayseri'de yapılıyor. Kuruyemiş sektörünün vazgeçilmezi kabak çekirdeği ilin farkli kesimlerinde, bilhassa de Tomarza ve Develi'deki tarım sahalarında çiftçinin önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi. Üretim her yıl artıyor. Önemli olan, üretileni pazarlayabilmek. Tomarza'da çekirdek borsası kuruldu. Artık kabak çekirdeğinin birim maliyetini Tomarza tespit edilecek. Alabalık ve elma ile alakalı da borsa çalışmalarımız var. Bir kentte o yöreye has ürünlerin marka olması şart. Bunun için de, ilk olarak üreticinin söz sahibi olması gerekiyor." diye konuştu.
Rekolte her yıl biraz artıyor
Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği ve Tomarza Kabak Çekirdeği Borsası Başkanı Metin Doğan Karalar, kurdukları borsa ile Kabak çekirdeğinin borsası Kayseri Tomarza oldu artık Türkiye'de kabak çekirdeğinin birim maliyetini tespit edilecek bir konum kazandıklarını vurgulayarak, "Yurdumuzda üretilen çekirdeğin yüzde 73'ü Kayseri, Nevşehir ve Niğde'den. Kayseri'deki imalatın yüzde 52' ini ise tek başına Tomarza gerçekleştiriyor. Gerek Tomarza, gerekse komşu ilçe Develi'de toprak kabağı, kabak toprağı çok sevdi. Bölgede kabak çekirdeği rekoltesi her yıl biraz henüz artıyor" dedi.
Sert toprakta çok geç yetişmesi ve verimin düşük olması nedeniyle her bölgede kabak yetiştirilemediğini kaydeden Karalar, "Kaliteli kabak çekirdeği elde edilebilmesi için yumuşak dokulu toprağa ihtiyaç var. Erciyes volkanik bir dağ. Asırlar önce dağın doruklarından bölgeye yayılan tüf dokulu küller Kayseri ve Nevşehir'de, toprak dokusunun oluşmasında etkin rol oynamış. Nitekim bölgemizde kabak çekirdeği için ideal üretim alanları Kayseri'nin, Erciyas eteklerindeki Tomarza ve Develi kazaları ile Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunuyor" açıklamasını yaptı.