Tavuklarda görülen bir solunum yolu enfeksiyonu olan ILT hastalığının 30 yıl sonra Türkiye'de ortaya çıkması Yumurta Üreticileri Merkezi Birliği (YUM-BİR) ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'ni (BESD-BİR) alarma geçirdi.
İhbarı mecburi hastalıklardan olmayan, insanlara ve yumurtaya bulaşmayan ILT, kuş gribi, veba gibi uluslararası ticarete engel bir hastalık da değil fakat ekonomik kayıplara neden oluyor.
Her iki kuruluş Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na tedbir amaçlı olarak aşı talebinde bulundu. Bakanlık da yıllık 50 milyon doz aşının iznini verdi. YUM-BİR Başkanı Hasan Konya, ILT'nin yeni bir hastalık olmadığını ancak Türkiye'de aşısının bulunmadığı için Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na aşı talebinde bulunduklarını belirterek, bakanlığın özel izin verdiğini ve 1-2 hafta içerisinde aşının kullanılmaya başlanacağını açıkladı.
ILT hastalığının solunum yolu enfeksiyonu olduğunu anlatan Konya, "Bunun koruyucu aşısı yoktu. Bu hastalığın önüne geçebilmek için tedbir amacıyla YUM-BİR ve BESD-BİR olarak bakanlıktan aşı talep ettik. Birkaç bölgede görülen bu hastalık diğer bölgelerde de olabilir diye önlem almak istedik" dedi.
30 yıldır görülmeyen bir solunum yolu hastalığı
YUM-BİR Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur da, ILT'nin dünyanın birçok ülkesinde bilinen ve Türkiye'de 30 yıldır görülmeyen bir solunum yolu hastalığı olduğunu vurguladı. Bu
Bu hastalıktan 2-3 aydır haberdar olduklarını anlatan Sungur, 3 hafta süren bu hastalık birkaç ilde ortaya çıkınca daha fazla yayılmaması için harekete geçtiklerini dile getirdi. Hastalığın verim kaybına ve ölümlere neden olduğunun altını çizen Sungur, "Yasal olarak bir ülkede hastalık yoksa bir aşının ithalatını ve üretimini ruhsatlayamıyorsunuz. Türkiye'de bu hastalık görülmediği için ruhsatlı aşı yok.
Ruhsat süreci de 1-2 yıl sürdüğü için tedbir olarak bakanlıktan yıllık 50 milyon doz aşı talebinde bulunduk.
Bakanlık bu aşıların iznini verdi" açıklanmasını yaptı. Sungur, bu hastalığın ABD dahil dünyanın her tarafında görüldüğünü, ancak korkulacak bir hastalık olmadığını savundu. Bu aşının zorunlu olmadığını, gerekli gören, tedbir almak isteyen üreticilerin talep edebileceğini vurgulayan Sungur, aşının kuluçkadan çıkar çıkmaz civcivlere yapılması gerektiğini anlattı.
Uluslararası ticarete engel bir hastalık olmadığının da altını çizen Sungur,
ILT'nin kuş gribi, veba gibi uluslararası ticarete engel bir hastalık olmadığının da altını çizen Sungur, yalnızca şu anda koruyucu amaçlı bu aşıları talep ettiklerini belirterek, "Hastalık 2-3 haftada atlatılıyor ancak verim düşüklüğü ve ölümler olabiliyor. Bakanlık koruyucu amaçlı olarak izin verdi, 1 hafta 10 gün içerisinde aşılar temin edilecek" diye konuştu. Sungur, YUM-BİR olarak hastalık yaygınlaşabileceğine yönelik öngörüde bulunduklarını, aşının istenildiğinde bulunabilmesi için Bakanlığa müracaat ettiklerini vurguladı.