|
Kastamonu'da valiliğin öncülüğünde dört kamu kuruluşunun desteklediği proje kapsamında, yağ olmaması nedeniyle özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda tüketilen kayın mantarı üretim denemelerine başlandı.
|
11.02.2013
1146
|
Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, İŞKUR Kastamonu il Müdürlüğü ve Kastamonu Ziraat Odası'nın işbirliğiyle başlatılan "Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi", Bozkurt ilçesiyle merkeze bağlı Koru ve Duruçay köylerinde yürütülüyor.
Proje kapsamında, yöre halkına eğitim verildi. Özellikle içerisinde yağ olmaması nedeniyle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda tüketilen bir mantar türü olan kayın mantarı, Kastamonu'daki köylüler için yeni bir gelir kaynağı olacak.
Kolay üretilebilen, verimi yüksek ve maliyeti düşük bir mantar türü olan kayın mantarından, il genelinde 390 kütükte üretim denemeleri yapılıyor.
-"Orman köylülerine alternatif bir gelir kaynağı olarak düşünüyoruz"-
Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal yaptığı açıklamada, kayın mantarının kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, Bl ve B2 vitaminleriyle protein bakımından oldukça zengin olduğunu belirtti.
Kayın mantarının besin kaynağı olarak lignin, selülöz ve hemiselülöz denilen bir takım yapı maddelerini kullandığını ifade eden Ünal, mantarın içeriğinde bu maddelerin yeterince bulunduğu tarımsal artıklarda da yetiştirilebileceğini ifade etti.
TarimsalPazarlama.com