|
Malatya Valisi Vasip Şahin, "Kayısının hediye gitmesinden, ikram edilmesinden tutun da üreticilerin sıkıntılarının giderilmesi, kalitenin arttırılması, ihracatçının sorunları, uluslararası piyasadaki standartların belirlenmesi esnasındaki sıkıntılar, ambalaj çeşitlemesi, müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda atılması gereken birçok adım var" dedi.
|
17.12.2012
940
|
İhracatçılarla istişarede bulunmak ve tanışmak amacıyla yemekli toplantı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Ticaret Borsası Başkan Vekili Gürsel Özbey, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Fehmi Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Zapçı, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu Genel Müdürü Aydın Tay ve çok sayıda ihracatçı katıldı. Vali Şahin toplantıda yaptığı konuşmada, "Kayısı Malatya'nın ekonomik anlamda, tarım anlamında birinci ürünü dolayısı ile Malatya'nın ekonomik konularının tartışıldığı ya da konuşulduğu her yerde mutlaka kayısı'da konuşuluyor. Çünkü ülkemizdeki kayısı üretiminin ve ihracatının yüzde 80'inin sağlandığı bir yerde ekonominin de belirleyici lokomotifinin kayısının olmaması mümkün değil.
Tabi bu anlamda kayısı sorunları ile daha çok gündeme geliyor, istikbali ile daha çok gündeme geliyor. Çiftçinin daha çok nasıl kazanabileceği ya da kayısısını nasıl değerlendirebileceği gündeme geliyor. Aynı şekilde sizler gibi ticaret erbabının özellikle ihracatçıların dünyaya bunu daha iyi nasıl pazarlayacağı ve kayısıyı dünya pazarında daha rekabetçi nasıl yapabileceği hususunda sürekli tartışma konusu oluyor. Malatya Kayısı Araştırma - Geliştirme ve Tanıtma Vakfı bu amaçla kurulmuş ve yıllardır bu amaçla faaliyetlerini az veya çok yaparak sürdürmüştür. Bu vakfın bu güne kadar neler yaptığını ve bundan sonra da kayısının daha iyi tanıtımı için neler yapabileceği konusunda çalışmalar yaptık.
Bu vakıf kayısının tanıtılmasında önemli bir platform, iyi değerlendirildiğinde boşluğu dolduran çok iyi bir mekanizma olduğu ama bütün mekanizmalar gibi iyi değerlendiremezseniz boşta duran bir mekanizma halinde bir kurum halinde durur. Zaman zaman öyle olmuş zaman zaman da güzel hizmetleri olmuştur. Bizim niyetimiz vakfı daha hareketli ve daha kayısı odaklı bir hizmet alanında kullanmak. Vakıf yönetiminde yer alan kamu yöneticileri olarak sadece vakıf ile ilgili değil kamu yöneticisi olarak da kayısı için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Belediye Başkanımız kendi imkanları ve görev yetkisi dahilinde çalışmalar yapıyor, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğümüz çalışanları, ticaret odamız, ticaret borsamız bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkes bu işin bir tarafında olma, sorumluluk alma noktasında istekli ve gayretli. Ama sorunu sizler yaşıyorsunuz, çiftçilerimiz yaşıyor.
Bu sorunların çözümünde zaman zaman sizler bizleri bilgilendirmelisiniz, neler yapılabileceğinin araştırılması konusunda sizler bizleri yönlendirebilirsiniz. Biz bu işin yükünü çeken özellikle dünya piyasasına kayısıyı taşıyan arkadaşlarımızla bir araya gelirsek onların açısından Türkiye'de yaşanan sorunların ne olduğunu, dünyadaki sıkıntıların ya da dünyadaki gidişatın ne olduğunu daha iyi görebiliriz diye vakıf çatısı altında bu gün bir araya geldik. Uzun bir zamandır yapmayı planladığımız bu toplantımız bu güne denk geldi" ifadelerini kullandı.