Türkiye'nin dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini gerçekleştirdiğini belirten Özdemir, bölge ve ülke için değeri çok büyük olan kayısının mutlak surette desteklenmesi ve kilogram bazında prim verilmesi gerektiğini vurguladı. Bekir Şinasi Özdemir, "Kayısı üreticisi çok zor durumdadır. Son yıllarda maliyetinin de çok altında satılan kayısı, bazen hiç satılamamaktadır. Bu yüzden ağaçlar kurumaya terk edilmek üzeredir. Sonbahar ve bahar ilaçlamaları yapılamaz hale gelmiştir. Geçen yıllardan kalan işçi alacaklarını ödeyemeyen üreticilerimiz perişan haldedir. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini üreten ülkemizde kayısı da fındık gibi desteklenmeli ve milli ürünler statüsünde değerlendirilmeli ve önemsenmelidir" diye konuştu.
"EN FAZLA KAYISI ÜRETİM Malatya'DA"
Türkiye'de 2011 yılı verilerine göre kayısı üretiminin yüzde 63'ünün Malatya'da gerçekleştirildiği bilgisini veren Özdemir, "Bu ilimizi Mersin yüzde 8, Elazığ yüzde 5, Antalya yüzde 3, Kahramanmaraş yüzde 2, Isparta yüzde 2, Iğdır yüzde 2 ve Kayseri yüzde 2 olarak izlemektedir. Ülkemizde yetiştirilen kayısılar sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Malatya ilimizde üretilen kayısının yüzde 90'ı kurutmalık olarak pazarlanmaktadır. Sofralık kayısı üretimi ise genellikle Mersin, Hatay, Adana, İzmir, Kars ve Antalya'da yapılmaktadır" şeklinde konuştu. Kayısının, kuru, dondurulmuş, konserve, pulp, nektar, konsantre, reçel, marmelat, pestil gibi çok çeşitli ürünlere işlenebilen bir meyve olduğunun altını çizen Bekir Şinasi Özdemir, bu meyvenin çekirdeğinden de badem yağı ve esans üretilebildiği gibi yakacak olarak da faydalanıldığını belirtti.
"KAYISI İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK FAYDALI"
Yaş ya da kurutulmuş kayısının insanlar üzerindeki faydalarının sayılamayacak kadar çok olduğunu, tüketilmesi yönünde mutlaka faaliyetler yürütülmesi gerektiğini bildiren Özdemir, kayısının, içerdiği mineral maddeler ve vitaminler bakımından beslenmedeki öneminin büyük olduğunu dile getirdi. Özdemir, "Uzmanlara göre, kayısı sinir sistemine etki ederek zihinsel faaliyetlerin düzenlenmesinde, stresin azaltılmasında, sinirlerin düzenli çalışmasında, çocuklarda diş ve kemik gelişiminde, mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasında, kabızlığın önlenmesinde, kan yapımının artırılmasında oldukça faydalıdır. Kalp kaslarını kuvvetlendirerek daha düzenli çalışmasını sağladığı gibi kansere karşı da koruyucu bir etkiye sahip olduğu vurgulanmaktadır" şeklinde konuştu.
TarimsalPazarlama.com