|
Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Denizli, kekik zirvesine ev sahipliği yaptı.
|
25.02.2013
645
|
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen seminerde üreticilere kekik üretiminde zirai ilaç kullanımında dikkatli olunması uyarısı yapıldı.
Karahayıt'ta Richmond Otel'de düzenlenen kekik paneline Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, panelistler ziraat yüksek mühendisi Yrd.Doç. Dr. Hüseyin Akdemir, gıda mühendisi Ufuk Begisi ve kekik üreticileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye'de dünya kekik üretiminin yüzde 70'inin, Denizli ise Türkiye üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiğini söyledi. Tarakçıoğlu, "Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kekiğin kullanım alanlarının artması kekiğe olan talebi daha da artıyor. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getiriyor" dedi.
Türkiye'de, kekik üretimi ve ihracatında oldukça iyi bir noktaya gelinmesine karşılık, tarım ilacı kullanımı, gübreleme, kalite sorunu gibi başlıca olumsuzluklar nedeniyle kekik üretiminde ve ticaretinde sorunlar yaşandığana dikkat çeken Tarakçıoğlu, "Bu toplantımızda kekiğin feda olması riskini arttıran, ot ilacı kullanılmasındaki yanlış uygulamalar, kekiği bir gıda ürünü olarak insanların tükettiğini unutarak kirli ortamlarda işlemek ile çöpünden arındırılmasında gerekli özen gösterilmeden işletmelere yine temiz olmayan ambalajlarda ulaştırmayı tartışacağız. Üreticinin daha fazla kazanç elde etmek amacı ile yaptığı bu girişimler ihracatçının malı temizlemek için daha çok çaba sarf etmesine ve daha fazla fire vermesine yol açtı, bu da satış fiyatlarına yansıdığı için Türk kekiğinin satılmasının önüne en büyük engel olarak çıkmaya başladı" diye konuştu.
TarimsalPazarlama.com